2 milliós ajándék a gyerekednek – Fontold meg a Babakötvényt

2 milliós ajándék a gyerekednek – Fontold meg a Babakötvényt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-02-17 Frissítve: 2016-07-11
 

Sokan nem is tudják, pedig igaz: hazánkban a Magyar Államkincstár minden született gyermek számára nyit egy számlát és azon elhelyez 42 500 forintot. Amennyiben a szülők ezt évente hajlandóak kiegészíteni befizetéseikkel, az állam ezt az éves befizetést további 10%-kal, de évente maximum 6 000 forinttal toldja meg. Ez nagy lehetőség minden szülőnek, hisz az évek során egészen csinos összeget tud félretenni gyermeke számára! Most utánaszámoltunk Neked, mutatjuk a működést. A cikk végén még egy extra trükköt is megvilágítunk, hogy kimaxolhasd az állami támogatást.

42 500 forintos támogatással kezdődik minden magyar gyermek élete, amit egy, a Magyar Államkincstár által vezetett számlán helyeznek el számára.

Ha valaki szülőként hajlandó erre a számlára havi 5 ezer forintot befizetni, akkor az állam automatikusan további 6 ezer forintot helyez el a számlán minden évben. Ezt a megoldást úgy hívják: Babakötvény, ami az állampapírok egyik fajtája.

Hirdetés

Hirdetés

A Babakötvény előnyei

A Babakötvény rugalmas, mert bármekkora havi összeget elhelyezhetünk, akkor sem történik semmi, ha kihagyunk néhány havi, vagy évi befizetést. Fontos tudni, hogy az éves állami támogatás maximuma 6 ezer forint, amit éves 60 ezres (havi 5 ezer) befizetéssel érhetünk el. Nem nehéz kiszámolni tehát: az állami támogatás mértéke 10%. Ha valaki csak évi 10 ezer forintot helyez el a gyermeke számára Babakötvényben, az évi egy ezrest fog kapni a számlára állami támogatásként.

A rugalmasság és az állami támogatás mellett a Babakötvény még jól is kamatozik: infláció felett éves 3%-os hozamot fizet.

A Babakötvény hátrányai

Ami pénzt a Babakötvényre befizettél, arra keresztet vethetsz, már sosem lesz a Tiéd. Ha megszorul a család, a számlán lévő összeghez csak a gyermek férhet hozzá, ő is csak a 18 szülésnapja után és csak meghatározott célokra fordíthatja. Ezek a következők:

  1. tanulmányok
  2. lakhatás
  3. pályakezdés
  4. gyermekvállalás feltételeinek megteremtése
  5. jogszabályban meghatározott más cél

Nézzük a dolog jó oldalát: ha már lemondtál a pénzről a gyermeked javára, legalább nem kell attól tartanod, hogy egy lepattant sportautót vesz belőle, amint betöltötte a 18-at. J

Van még két fontos feltétel: a pénzt legkorábban 3 évvel a befizetések megkezdése után lehet felvenni és a Babakötvény 18 éves kor felett már nem vásárolható (a 19 éves  futamidő végéig még kamatozik).

Ez azt jelenti, hogy 15 éves kor felett már nem igazán érdemes megkezdeni a befizetéseket, mert nem tudja majd 18 évesen felvenni a gyerek és még kamatot sem fizet neki.

Számoljunk egy kicsit

Tegyük fel, hogy 5 ezer forintot fizetsz be a számlára havonta a gyermeked születésétől fogva, egészen 18 éves koráig. A számlán a mindenkinek elhelyezett 42 500 forint felett lesz még mintegy 1.9 millió forint, ami a következőképpen áll össze. A számításhoz használt feltételezéseket láthatod a kép alatt közvetlenül.

babakötvény megtakarítás összetétele

Ha 18 évig fizeted, akkor állandó 1%-os inflációt feltételezve a hozamod kicsivel 4% felett lesz. Azért nem 4%, mert az állami támogatás is jelent valamekkora hozamot. Viszont ez utóbbit mindig csak az adott évi befizetésedre kapod és nem a teljes bent lévő összegre, hosszabb távon a hozambeli megjelenése egyre kisebb és kisebb.

Ha a gyerek 15 éves korában kezded meg a befizetéseket, akkor közel 8%-os éves átlaghozammal fogtok kiszállni a buliból, mert ilyen rövid időtávon nagyot tesz hozzá az állami támogatás. Ezt láthatod a következő ábrán.

babakötvény hozam

Természetesen a hozam nagy lesz késői kezdés esetén, de az összegyűjtött pénz sokkal kevesebb, így nem biztos, hogy érdemes erre optimalizálni. Alább láthatod az utolsó ábránkon, hogy ha 15 éves korban indítasz, alig 300 ezer forint gyűlik össze havi 5 ezres befizetéssel. Ez eltörpül a 18 év közel kétmilliója mellett.

Úgy gondoljuk, hosszútávon a Babakötvény 3%-os infláció feletti hozama igen jó lehetőség. A jelenlegi alacsony kamatszint mellett pedig pláne az. Ha ehhez még hozzávesszük a 10%-os állami támogatást, mi arra jutunk: mindenképp érdemes megnyitnunk a gyermeknek a Start számlát, és arra rendszeresen befizetni.

Még egy tipp

Szeretnéd a legjobb feltételeket megteremteni a gyermeked számára? Akkor ne csak a Babakötvényre fizess be neki. 14 éves kora után kezdj el fizetni számára egy 4 éves lakástakarék pénztárat is. Az ide teljesített havi befizetésekre 30%-os állami támogatás jár, aminek az éves maximuma 72 ezer forint.

Egy 4 éves, havi 20 ezer forintos befizetést igénylő szerződéssel összespórolhatsz még több mint egymillió forintot lakáscélra. A hozamod brutális, 10% feletti lesz, ráadásul állami garanciával.  Részleteket itt olvashatsz a lakástakarék pénztárakról.

babakötvény

Hirdetés
Hirdetés