A 30%-os állami támogatás 6 kulcskérdése

A 30%-os állami támogatás 6 kulcskérdése
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-05-13
 

A lakástakarék az a megtakarítási lehetőség, amellyel 10% feletti garantált hozamot is elérhetsz a 30%-os állami támogatásnak köszönhetően! Ha kíváncsi vagy rá, ki, mikor, hogyan részesülhet ennek a kockázatmentes befektetésnek az előnyeiből, a következő 6 pontban olvashatsz róla!

1. Hogyan működik a lakástakarék-pénztár?

Először havonta félreteszel egy neked megfelelő összeget, amely egy szerződés esetén maximum 20 ezer Ft lehet. Erre évente betéti kamatot és a befizetésed 30%-ának megfelelő állami támogatást kapsz, ez utóbbi maximum évi 72 ezer Ft.

Minimum 4, maximum 10 évig takarékoskodhatsz (=megtakarítási időszak), majd ha lejárt a megtakarítási időszak, 3 hónap kiutalási időszak következik (ezalatt döntöd el, mire fordítod a pénzt, és benyújtod a szükséges papírokat, valamint egyéb adminisztráció történik).

A felhasználáskor kérheted a lakástakarék által kínált lakáskölcsön részt is, de ez sosem kötelező! A végén tehát lakáskölcsönnel vagy anélkül elköltöd a választott lakásra, és igazolod.

Hogy milyen hosszú lakástakarékot érdemes választanod, arról a következő írásunkban olvashatsz: Milyen hosszú lakástakarékot kössek?

Hirdetés

Hirdetés

2. Ki kaphatja meg a 30%-os állami támogatást?

Bárki, akinek még nincs lakástakarék szerződése, illetve nem is kedvezményezett élő lakástakarék szerződésen, és a megtakarítást lakáscélra fogja felhasználni. Ezen kívül legalább 4 évig szükséges a lakástakarékba félretennie, ennyi a minimális megtakarítási idő, amelyre az állami támogatás jár. Nincs életkori megkötés, és azt sem vizsgálják, van-e már ingatlan tulajdonod.

3. Mire használható fel a lakástakarék?

Csak akkor jár a lakástakarék lényegét adó 30%-os állami támogatás, ha a végén valamilyen lakáscélra költöd: lakásvásárlásra, építésre, bővítésre, korszerűsítésre, felújításra. Ezen kívül fizethetsz belőle vissza az előbb felsorolt célra felvett lakáshitelt is. Sőt! A pénzt fordíthatod lakásbérleti vagy lakáshasználati jog megvásárlására, amibe beletartozik a nyugdíjasházban vehető élethosszig tartó bérleti vagy lakáshasználati jog is.

4. Hogyan tudom igazolni a lakáscélú felhasználást?

Lakásvásárlás esetén be kell mutatnod az adásvételi szerződést. Építés, bővítés, felújítás, korszerűsítés esetén utólag kell igazolnod a felhasználást. Legalább annyi számlát kell bemutatnod a vásárolt anyagokról, szolgáltatásokról, amennyi pénzt a lakástakarék utalt neked. Lakáshitel visszafizetése esetén pedig a banki hitelszerződés, és egy banki tartozásigazolás szükséges.

Fontos, hogy mindegyik esetben kérik az érintett lakás, ház tulajdoni lapját is az igazoláshoz!

5. Kell-e hitelt felvenni? Mi a hitelfelvétel feltétele?

Minden lakástakarék kínál lakáskölcsönt, de sosem kötelező felvenni! Te döntesz erről, amikor lejárt a megtakarítási időszak, és egy levélben megkérdez téged a lakástakarék. Ha szeretnéd a lakáskölcsönt is felvenni, szükséges megfelelő jövedelem, valamint kölcsönösszegtől függően ingatlanfedezet. Ugyanolyan hitelbírálat történik, mintha banki lakáshitelt vennél fel, tehát a hitelfelvétel feltétele, hogy hitelképes legyél.

6. Mi a különbség az egyes lakástakarékok között?

Az állami támogatás minden esetben a befizetéseid 30%-a, bárhol is kötöd meg a lakástakarék szerződésedet. Különbség egyes ajánlatok között az alábbiakban lehetséges:

  • megtakarítási idő hossza (pl. egyik esetben 45 hónap, másik esetben 48 hónap)
  • betéti kamat (jellemzően évi 0,1% és 3,0% között változó)
  • számlanyitási díj (ez lehet akciósan 0 Ft is)
  • számlanyitási díj akció feltételei (pl. vegyél igénybe egy meghatározott terméket, ne legyen elmaradásod, stb.)
  • összegyűjthető pénz összege
  • felvehető lakáskölcsön kondíciói

Ha csak megtakarítási céllal szeretnéd elindítani a lakástakarékot, érdemes minél magasabb EBKM (Egységes Betéti Kamatláb Mutató) értékkel rendelkező terméket választanod, ezen kívül megnézni, van-e számlanyitási díj akció, és hogy mik a feltételei! Ebben az alábbi kalkulátor lesz a segítségedre!


Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés