BANKI TERMÉKEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

Hír

A legfontosabb CSOK változások egy helyen

Kicsit több mint fél év alatt immár harmadik alkalommal változnak a CSOK szabályai. Számos könnyítés mellett néhány szigorítást is tartalmaz a két új rendelet. A legizgalmasabb újdonságok közé tartozik, hogy használt lakásra akár 1 millió forinttal magasabb összeg jár, a 10 milliós támogatást már a KHR listán szerepelők is megkaphatják, valamint a kedvezményes kamatozású 10 milliós hitelt már nem csak házasok igényelhetik.

Milyen szabályokat kell alkalmazni a már folyamatban lévő kérelmekre?

A február 11. előtt benyújtott, de még el nem bírált CSOK igénylések esetén már az új szabályokat kell alkalmazni, amennyiben azok kedvezőbbek az igénylőre nézve. Így lesznek olyanok, akikre még a régi, míg másokra az új feltételek lesznek irányadóak.

KÖZÖS szabályok (a következő változások a használt és az új lakásokra is egyaránt vonatkoznak)

 • A támogatással érintett ingatlanban kizárólag az igénylők/támogatott személyek szerezhetnek tulajdont.
 • Az állam 10 évre jelzálogjogot jegyez be a vissza nem térítendő támogatás fejében, újdonság viszont, hogy erre az időszakra az érintett ingatlanra immár lakásbiztosítást is kötelező kötni.
 • Élettársak, ha nem közös gyermekeik után igénylik a támogatást, akkor külön-külön ki kell számolniuk, hogy saját gyermekeik után mekkora összegre jogosultak, és a kettő közül a magasabbat vehetik fel. Ha közös gyermek is van, akkor őt e számítás során csak az egyik szülő veheti figyelembe. (Házasoknál nincs ilyen szabály, azaz a két fél előző kapcsolatából született gyermekek száma összeadódik.)
 • A CSOK összegét csökkenteni kell a már korábban kapott vissza nem térítendő támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegével.

Így változik a HASZNÁLT lakás vásárlásához és bővítéséhez igényelhető CSOK

 • Egységesítésre került, hogy a használt lakás értéke nem haladhatja meg a 35 millió forintot, illetve a hitelintézet által megállapított forgalmi érték 120%-át. (Azaz most már településtől független az értékhatár)
 • Eltörlésre került a 350 ezer forintos négyzetméterenkénti korlát.
 • Másik ingatlanban legfeljebb 50%-os tulajdoni hányadunk lehet, kivéve, ha haszonélvezeti joggal terhelt a meglévő ingatlanunk (ilyen ingatlanból lehet több is).

CSOK összege használt lakás

Így változik az ÚJ lakás vásárlásához és építéséhez igényelhető CSOK

 • A közfoglalkoztatottak már nem csak a 3 gyermek után járó 10 milliós, hanem az új lakásokhoz kapcsolódó bármely támogatásból ki lettek zárva.
 • Használt lakással ellentétben
  • az 5 éven belül eladott ingatlan árát nem kell beforgatni az új lakás vásárlása vagy építése során, valamint
  • bármennyi és bármilyen ingatlantulajdonnal rendelkezhetünk.
 • Pontosításra került a tetőtér-beépítés és az emeletráépítés fogalma is, azaz az előbbiekről akkor beszélünk, ha a munkálatok során legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező újabb lakás jön létre.
 • Az új szabályok szerint tanyán is lehet építeni, amennyiben az ingatlan megfelel az általános szabályoknak (12 m2-es szobával, fürdővel, WC-vel, közműves villamos energia szolgáltatással, egyedi fűtéssel rendelkezik, a szennyvízelvezetés, amennyiben nem közműves, akkor egyedileg megoldott, és ha nincs közműves ivóvíz, akkor legalább ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van).

CSOK összege új lakás

10 milliós CSOK

 • Míg egy vállalt gyermekre 4 év, kettőre 8 év áll rendelkezésre, addig a 10 milliós támogatás esetén a vállalt gyermekek számától függetlenül minden esetben 10 éve van a fiatal párnak (azaz ha pl. már van két gyermek, a harmadik gyermek megszületésére is a maximális 10 év a határidő).
 • Egyáltalán nem vizsgálják, hogy szerepel-e az igénylő a KHR-ben.
 • Mindezidáig, ha nem teljesítettük a 10 milliós CSOK feltételeit, akkor azt kamatokkal növelten egyösszegben kellett visszafizetni. Pozitív változás, hogy most már kérhetünk méltányosságot, azaz részletfizetést, halasztást, vagy elengedést is, amit a területileg illetékes kormányhivatal bírál el.

10 milliós CSOK hitel

 • Immár nem csak a házasok, hanem az egyedülállóak is igényelhetik a három gyermek után járó 10 milliós kamattámogatott lakáshitelt.
 • Megszűnt a kedvező kamatozású hitelből vásárolt vagy épített ingatlan 30 millió forintos korlátja.

Kalkulátorunk segítségével megtudhatod, hogy mekkora támogatásra vagy jogosult!


Hozzászólás írása

Mégsem

bankmonitor.hu Csatlakozott: 2015.05.06 Hozzászólt: 2016.02.17 13:30

Bár nem vagyunk jogászok, a felvetésed elgondolkodtató. Szerintünk a kormányzat azért az új lakás vásárlását támogatja jobban, mert azt szeretné, ha az építkezések felpörgetnék a gazdasági növekedést. Ha a használt lakás vásárlást is ennyire támogatnák, akkor inkább a lakástulajok vagyona nőne meg a lakásárak emelkedésével. Nem lenne ennyire direkt hatása az építőiparra. Nem mondjuk, hogy jó a döntés, csak azt próbáltuk érzékeltetni, hogy milyen motiváció lehetett a háttérben.

Jozsua Csatlakozott: 2015.05.15 Hozzászólt: 2016.02.16 20:44

Csak azt nem értem, miért nem egyforma támogatást kap az új és a használt lakást vásárló. Az Egyenlő Bánásmód Törvényét nem sérti? Ha egyenlő lenne a támogatás, az lenne igazándiból a lakásforgalom növekedését elősegítő intézkedés.

Kapcsolódó cikkeink

Lakáshitel lépésről lépésre

Az első papírok beadásától a lakáshitel folyósításáig sok minden történik: a bank megvizsgálja a jövedelmet, az ingatlant, dönt a hitelképességről, szerződést köt az adóssal, majd folyósítja a hitelt. Ez legjobb esetben is átlagosan 1 hónap, de ennél hosszabbra is nyúlhat. Érdemes tisztábban lenni a részletekkel, és azok költségével is! Egy 7 millió forintos lakáshitel induló költsége közel 200 ezer Ft is lehet, azonban a bankok biztosította kedvezményeknek köszönhetően ez a költség akár 0 Ft-ra csökkenthető! Nézzük, mire kell felkészülni, hogy sikeres hitelfelvételt és lakásvásárlást tudhassunk magunk mögött!

Tovább a hírhez >>

Lakástakarék: ezt a 3 hibát kell elkerülnöd a tuti hozamért

A lakástakarék nem hiába az egyik legkedvezőbb befektetési lehetőség: évi 10% feletti garantált hozamot is elérhetsz kockázatmentesen egy 4 éves megtakarítással, viszont ha nem vagy elég körültekintő, nem biztos, hogy azt kapod, amire számítottál. Bemutatjuk a 3 leggyakoribb tévedési lehetőséget a lakástakarékkal kapcsolatban! Érdekesség, hogy a háromból egynél pont egy Bankmonitor összehasonlítással érvelnek az értékesítők, így most tisztázzuk a félreértéseket!

Tovább a hírhez >>

Aranyszabályok életed (talán) legnagyobb pénzügyi döntéséhez

Az elmúlt egy-másfél évben alaposan felpezsdült a lakáspiac. Plusz állami támogatás érkezett (CSOK), csökkent az ÁFA és megindultak az új lakás építések. Sokak számára ismét éles kérdéssé vált a jövő otthonának kiválasztása. Egy ponton azonban még a lakásvásárlók jelentős része hibát követ el: kevés időt hagy magának a megfelelő hitel kiválasztására, a tájékozódásra, melynek egyenes következménye, hogy nagy valószínűséggel nem a számára optimális hitellel fogja megvásárolni a következő 20-25 évre szóló lakást. Bemutatjuk a lakáshitel választás legfontosabb szempontjait, segítünk, hogy felkészülve tudj dönteni.

Tovább a hírhez >>

Feliratkozás a Bankmonitor hírlevelére


 

Sikeresen feliratkoztál a Bankmonitor hírlevelére.

OLVASTAD MÁR?