A magyarok véleménye a brókerbotrányról

A magyarok véleménye a brókerbotrányról
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-03-31 Frissítve: 2018-07-02
 

Erősen megingott az általános pénzügyi bizalom, vonzóvá vált a külföldi pénzelhelyezés

A Bankmonitor.hu március 26. és március 29. között 1100 fő megkérdezésével felmérést végzett a magyar brókerbotrány hatásairól. A legfontosabb megállapítások közé tartozik, hogy a válaszadók 20%-a aggódik a bankjának, illetve brókercégének esetleges csődje miatt. A bizalomvesztés széleskörű: a kérdőívet kitöltők 42%-ának „erősen megingott a bizalma” mind a bankok, mind a brókercégek iránt. A lakosságnak azonban csak az erősen kis hányada cselekedett aktívan, a válaszadók mindössze 8%-a váltott pénzügyi szolgáltatót a botrány következményeként.
Ha a saját megtakarított pénz elhelyezéséről van szó, számottevően felértékelődött a külföldi bankok és a közvetlen külföldi pénzelhelyezés jelentősége a lakosság szemében.

A Bankmonitor.hu felmérésének egyik legalapvetőbb következtetése, hogy a megtakarítással rendelkező magyarok nehéz helyzetben érzik magukat. Az elmúlt hetek botrányainak hatásaként összemosódott a bank és a brókercég intézménye. A kérdőívet kitöltők 42%-ának „erősen megingott a bizalma” mind a bankok, mind a brókercégek iránt.

A „Létezik Magyarországon tisztességes brókercég?” kérdésre 17% szerint „nem” a válasz, további 17% pedig nem tud válaszolni. A megkérdezettek közel egyharmada pedig úgy véli, hogy van tisztességes brókercég, de nem tudja megkülönböztetni a tisztességetlenektől.

Bár az elbizonytalanodás széleskörű, a botrányok hatására csupán a megkérdezettek 8%-a váltott pénzügyi szolgáltatót. A váltók közül legtöbben (33%) brókercégtől bankhoz vitték a pénzüket, ugyanakkor egy nem elhanyagolható réteg (17%) bankból is kivette a pénzét.

A felmérés a szolgáltatói kockázat (csődkockázat megítélése) mellett a megtakarítások átnézésére, felülvizsgálatára is rákérdezett. A válaszadók 30%-a már megtette a szükséges informálódást, 7% a közeljövőben teszi meg ugyanezt. 11% nyilatkozott úgy, hogy nem tud hiteles információt szerezni.

A befektetésekkel kapcsolatosan érzékelt kockázatok közül első helyet foglalja el 54%-kal a megtakarítások értékének csökkenése (nem csalás következtében). 40% aggódik amiatt, hogy a megtakarítások hozama nem fogja elérni az inflációt, minden ötödik válaszadó véli úgy, hogy valós veszélyt jelent a pénzügyi szolgáltató csalása miatt bekövetkező teljes veszteség.

Felértékelődő külföldi szereplők

A bizalom legobjektívebben azon keresztül mérhető, hogy mely szolgáltatónál hajlandóak az emberek elhelyezni saját pénzüket. A felmérés egyik meglepő eredménye ebben a vonatkozásban a külföldi szereplők előretörése volt. A legnagyobb bizalom jelenleg a nagy, külföldi tulajdonban lévő bankokban van, az emberek több mint, 50%-a ezen szereplőkre bízná rá a pénzét. Jelentős válaszarányt kapott a megtakarítások közvetlen külföldi elhelyezése is. Meglepő módon az állami pénzügyi szolgáltatók érzékelhető lemaradással következnek, illetve figyelemre méltó, hogy az Államkincstár lényegesen nagyobb bizalmi tőkével rendelkezik jelenleg, mint az állami tulajdonban lévő bankok. Legalacsonyabb bizalmi szinttel a kisebb bankok rendelkeznek, melyeknél – a botrány ellenére is – minimálisan jobb a független kis brókercégek megítélése.

A felmérés kitöltői:

Az 1100 kérdőív kitöltő az átlagnál lényegesen magasabb végzettséggel és erősebb anyagi háttérrel rendelkezik: a válaszadók kétharmada felsőfokú végzettségű, 85%-a rendelkezik megtakarítással. A megtakarítók 83%-a több mint 3 éve rendelkezik félretett pénzzel és 81%-uk több mint egy milliós pénzügyi vagyonnal bír. A kérdőív kitöltők 56%-a nettó havi 175 ezer Ft-nál nagyobb keresettel rendelkezik.

Ha tudni szeretnéd, milyen kockázatot tudsz elviselni a befektetések területén, használd Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat. Ha pedig a számodra megfelelő befektetési alapok arányait szeretnéd kideríteni, próbáld ki a Tudatos befektetés – Portfólió alkalmazást!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés