A rezsicsökkentés hoz világgazdasági emelkedést

A rezsicsökkentés hoz világgazdasági emelkedést
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-10-22
 

Idehaza a közbeszéd óriási sikernek értékeli a rezsicsökkentést. Mi történne, ha világ szinten bevezetnék, ezt a magyar vívmányt? A világgazdaság meglódulna és mindenki (kivéve az olajtermelők) elégedettek lennének a gazdasággal. Pontosan ez történik épp, az olajár csökkenésével. Amerika ráadásul ettől függetlenül is dübörög. A miértekre neves közgazdászok adják meg a választ!

A nyersolaj ára 100-120 dolláros magasságokból már 85-86 dollár közelébe esett. Ez igen jótékonyan hat nem csak a magyar, hanem minden (nem olajkitermelő) ország gazdaságára. Bár az üzemanyagok árának mérséklése miatt a kormányok némi bevételtől ugyan elesnek, azonban a fogyasztóknál marad a kiadásaik csökkenése miatt a GDP meghatározott százalékban mérhető része. Márpedig, ha ezt a megtakarított pénzt fogyasztásra költik, akkor beindul a gazdaság motorja, és hiába a defláció réme, Zsiday Viktor szerint ez Európát is talpra állíthatja. 

Az alapkezelő ráadásul egy érdekes számítást is elvégzett, ami reprezentálja az ingatlanpiacban rejlő potenciált. A számításának az alapja az átlagos nettó bérek, a budapesti átlagos lakásárak, és az átlagos jelzálog kamatlábak. Ezekből az adatokból kikalkulálta, hogy mekkora lakást tudnak venni az átlagos jövedelemmel rendelkező emberek. Míg 1998-ban 31 négyzetmétert, 2001-ben 22 négyzetmétert, 2002 és 2007 között 34-36 négyzetmétert, addig ma több mint 60 négyzetmétert! Ez 60%-os felértékelődési potenciált is jelenthet! Aki kíváncsi a részletesebb módszertanra vagy, hogy hol érdemes lakást venni, elolvashatja az Alapblogon az eredeti bejegyzést. 

Ahogy szintén érdemes elolvasni a teljes interjút Blake LeBaronnal, a Brandeis Egyetem (Wharton) tanárával, aki az Alapblognak adott interjújában kifejti, hogy szerinte az amerikai gazdaság lendületben van és szinte megállíthatatlan. Ráadásul egyértelműen részvénypiaci emelkedést vár, miközben a kockázati szintet is túlbecsültnek tartja. Egyedül a kötvénypiacon vár visszaesést, főként a kockázatosabb vállalti kötvények piacán lát buborékot. (Az interjú teljes szövege az Alapblogon olvasható.

És végül a hétfői nap ábrája, az aranyba fektető befektetési alapokban lévő pénzmennyiséget mutatja. Ez alapján elmondhatjuk, hogy 5 éves mélyponton van az arany népszerűsége. Gyakorlatilag így jár minden befektetés, amit már minden háziasszony birtokol. Márpedig az aranyat sok-sok éven keresztül úgy árulták, hogy „a 150 éves lufi”. Most pedig úgy tűnik ez a 150 éves lufi is le tud ereszteni. Az 1800-as szintek helyett, most 1200-as szinteket látunk az arany árfolyamában. Ez már másnak is feltűnt.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés