A TBSZ számla előnyei és hátrányai

A TBSZ számla előnyei és hátrányai
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-11-29 Frissítve: 2018-04-05
 

Az év vége felé egyre többen nyitnak TBSZ számlát, illetve töltik azt fel betéttel. Ebben a cikkben körbejárjuk, milyen előnyei és hátrányai vannak a TBSZ számlának, illetve mire kell figyelnie.

A TBSZ számla a tartós befektetési számla rövidítése. A számla futamideje lehet 3, illetve 5 év, ehhez még járul a nulladik, vagy más néven gyűjtőév.

A számlára pénzt befizetni kizárólag a gyűjtőévben lehet, utána a számla lezárásra kerül, se befizetni, se pénzt felvenni már nem lehet róla. Amennyiben a futamidő alatt pénzt szeretne felvenni, azt csak a számla teljes megszüntetésével lehet.

Két fajta TBSZ számla van, az egyiken bankbetéteket tarthatunk, a másikon értékpapírokat (kötvények, részvények, befektetési alapok). A két számla nem átjárható, azaz nem lehet összevonni őket.

Egy évben egy pénzintézetnél csak egyszer nyithatunk számlát, ez akkor is igaz, ha év közben egyszer már megszüntettünk egy TBSZ számlát az adott banknál, ilyenkor már nem nyithatunk új számlát. (Kivéve, ha értékpapír számlánk volt és bankbetétes számlát nyitunk.)

Előnyök:

A TBSZ számla célja, hogy a hosszú távú megtakarítási hajlandóságunkat az állam kamatadó kedvezménnyel támogatja. Három év után a kamatadó a szokásos 16% helyett csak 10%, öt év eltelte után az elért kamat adómentes lesz.

A TBSZ számla mellett szól a jövő évtől élő banki tranzakciós adó, amely a bankok közötti utalások esetén jelentősen rontja az elérhető kamatelőnyt, különösen a nagyon rövid, 2-3 hónapos akciók esetén. Ezt a tranzakciókkal járó költséget megtakaríthatjuk, ha TBSZ számlán, egy bankban tartjuk a pénzünket.

Hátrányok:

A TBSZ számla legnagyobb hátránya, hogy nem megoldott a bankok közötti mozgatása, azaz a teljes felszámolása nélkül nem vihetjük át másik pénzintézetbe a megtakarításainkat. Ez azt is jelenti, hogy a futamidő végéig teljesen ki vagyunk szolgáltatva a pénzintézetnek, kénytelenek vagyunk az ő ajánlatait elfogadni.

Sok bank a legelső periódusra, mint új pénzre kiemelkedő kamatot ad, 3-6 hónapra, utána azonban elég szerény kamatot kínál a számunkra. Ekkor sokkal többet veszítünk az alacsonyabb kamaton, mint amennyit nyerünk a kamatadó-kedvezményen.

3 éves lekötésnél egy TBSZ-en elhelyezett 6%-os lekötés megfelel 6,38%-os hagyományos betét kamatának, öt éves futamidő esetén pedig 7,14%-os kamattal egyenlő. Ezért alacsonyabb összegnél, figyelembe véve a TBSZ számla éves költségét is (jellemzően 2.000 Ft/év), nem biztos, hogy az elérhető kamatadó-megtakarítás mellett is megéri a tartós számla nyitása. Ötszázezer forint megtakarításnál a kamatadó-kedvezmény 6%-os kamatnál 3 évre mindössze 5735 Ft a teljes megtakarításunk, ezt el is viszi az évi 2.000 Ft-os számlavezetési díj.

Kockázatok:

Hosszú távú lekötésnél két dolgot kockáztatunk. Az első, hogy a futamidő alatt mégis szükségünk lesz a pénzünkre, ám ha ilyenkor feltörjük a betétet, nem, vagy alig kapunk csak kamatot rá. Az összehasonlító oldalunkon megtalálja a feltörés esetén járó kamatokat is.

A másik probléma, hogy a futamidő alatt számunkra kedvezőtlenül megemelkedik az általános kamatszint, miközben mi még a régi, alacsonyabb kamatozású betétben kell, hogy tartsuk a pénzünket.

Természetesen ennek fordítottja is igaz, amennyiben a kamatok csökkennek, mi jól járunk a régebbi, magasabb kamattal.

Ha el akarjuk kerülni a kamatkockázatot, segítség, ha a kamat nem fix a futamidő végéig, hanem egy referenciakamathoz van kötve, például jegybanki alapkamat plusz valahány százalék.

A bankok az éven túli lekötés esetén a kamatot nem a szokásos elven számolják, hanem számunkra kedvezőtlenül, a kamatos kamat hatását figyelmen kívül hagyva. Ezért éven túli lekötés esetén mindig csak az EBKM mértékét figyeljük és ne a kamatot. Erről bővebben itt írtunk.

Kinek éri meg TBSZ számlát választani?

Aki hosszú távon tudja nélkülözni az ide befektetett összeget és nem kíván minden két-három hónapban újabb akciós kamatot keresni.

Az oldalunk segítségével könnyedén kiválaszthatja a legkedvezőbb kamatokat kínáló TBSZ számlákat is.

famalac

Hirdetés
Hirdetés