Albérlet vagy saját lakás? Elszabadult a pokol a fővárosban

Albérlet vagy saját lakás? Elszabadult a pokol a fővárosban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-08-13
 

Sokan ráéreztek az utóbbi időben, hogy érdemes lehet beruházni egy újabb lakóingatlanba. Ha tovább tart az árak emelkedése, akkor azért, ha sikerül hosszútávon megfelelő bérleti díj mellett kiadni, akkor azért. A legfrissebb felmérések szerint a fővárosban az adásvételek harmada (vidéken ötöde) mögött kifejezetten befektetési szándék áll. A főváros frekventált kerületeiben az egy négyzetméterre eső bérleti díj elérheti akár a 3000-3500 forintot is, összeteheti a két kezét, aki százezer forint alatt – legalább kétszobás – albérletet talál. Mindeközben egyre olcsóbb lakáshiteleket találni, egy 7 millió forintos lakáshitel havi törlesztőrészlete 20 éves futamidő esetén banktól függően 42-44 ezer forint között alakul.

Augusztusban megugrik a kereslet az albérletek iránt

A válságos szűk esztendőkben jelentősen csökkent a lakásvásárlások száma, sokaknak az albérlet jelentette az otthonteremtést, ami a bérleti díjak emelkedéséhez vezetett. Ma sincsenek könnyű helyzetben az albérletet keresők a fővárosban és a felsőoktatási intézményekkel rendelkező nagyvárosokban. Nem elég, hogy az elmúlt egy évben az ingatlanpiaci áremelkedést lekövetve mintegy negyedével emelkedtek az albérletárak, a nyári szünet utolsó hónapjában a szeptemberi iskolakezdésre bérleményt keresők is ádáz csatát vívnak a megmaradt lakásokért.

Hallani olyan történeteket, hogy a rezsiköltségeken felül havi 150 ezer forintért adtak ki egy panellakást, vagy, hogy valaki kitette a régi bérlőket, mert az újak dupla árat fizettek a lakásért. Ugyanakkor a bérleti díjak megtorpanását vetítheti előre a szezonális roham lecsengése, továbbá az új otthonteremtési támogatás is sok albérlőt a lakásvásárlás felé terelhet.

Lakáshitel potom áron

A megfelelő önerővel rendelkező családoknak a jelenlegi kedvező kamatkörnyezetnek köszönhetően mindenképpen érdemes lehet elgondolkodni egy hitelfelvétel melletti lakásvásárláson. Igaz, hogy egy átlagos lakáshitel futamideje háromszor-négyszer is meghaladhatja a felsőfokú tanulmányok idejét, de a magas bérleti díjak és az olcsó lakáshitelek mellett hosszú távon az ingatlanvásárlás felé billenhet a mérleg nyelve. Amennyiben a gyermek később nem az egyetemvárosában képzeli el a jövőjét, vagy nem ott talál munkát, akkor az ingatlan értékesíthető, vagy bérbe adható.

„Akiknek van valamennyi kezdőtőkéje, megtakarítása, a jelenlegi albérletárak és az alacsony kamatkörnyezet figyelembevételével érdemes a lakásvásárlást megfontolni” – tette közzé a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese, dr. Bába Ágnes.

Mennyi a kamat? Meddig süllyedt a THM? Mennyi lenne a havi törlesztőrészlet? Néhány kattintás után minden kérdésedre megkapod a választ a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorának segítségével!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Bérleti szerződés közjegyző előtt

Az albérletpiacon számos rémhír terjed lelakott lakásokról, tönkretett berendezésekről, felhalmozott tartozásokról, agresszív bérlőkről és olyanokról, akiket mindezek ellenére nem lehet kitenni a lakásból. A lakáskiadás veszélyeit elkerülendő, a bérbeadók ma már gyakran közjegyző előtt hitelesített bérleti szerződést kötnek, emellett két-háromhavi kauciót is kérnek, átalánydíjak és éves elszámolás helyett pedig havonta a tényleges fogyasztást terhelik a lakókra.

A szerződés az abban részletezett jogokkal és kötelezettségekkel a bérbeadó és a bérlő érdekeit is szolgálja. Aki megpróbálja eltitkolni a bérbeadásból származó jövedelmét, az egy konfliktushelyzetben, elszámolási probléma vagy a jogvita esetén nem sok jóra számíthat. Egy tízen- vagy húszon milliós vagyontárgyat papír nélkül más birtokába adni egyébként is nagy felelőtlenség.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés