Az okos a jövőbe fektet

Az okos a jövőbe fektet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-09-29
 

Azt már régen megtanulhattuk, hogy múltbeli teljesítmény nem garancia a jövőre. Csak a „buta pénz” fektet be kizárólag a múltbeli teljesítmény alapján. De mitől függ a jövő? Egy ország szempontjából az oktatásra költött pénz egy meghatározó szempont. Márpedig ebben nem állunk túl jól. Viszont legalább az ingatlanpiacunk olyan helyzetben van, amit a szakma is befektetésre érdemesnek tart. Mégpedig egy szakmai befektető csak akkor invesztál egy piacba, ha a várható jövőbeni megtérülését elegendőnek tartja.

Korábbi blogösszefoglalónk egyik legfőbb témája az „okos és a buta pénz” párharca volt. Zsiday Viktor azóta mindkét pénznek külön blogbejegyzést szentelt.
Az okos pénzről szólóból kiderül, hogy erősödött a forint, illetve az Alibaba és a Norbin kívül is van még tőzsdei bevezetésre váró részvény. Ilyen például a magyar piacon NUL Nyrt., ami (akárcsak Norbi) nemzetközi terjeszkedésbe kezdene. Erősen kérdőjeles, hogy ilyen cégekbe érdemes-e befektetni.
A buta pénzről szóló második bejegyzésében jobban elmagyarázza, hogy a sok Józsi bácsi hogyan mozgatja a részvénypiacokat és hogy miért jó ez az aktív alapkezelőknek. De a múlt hét legjobb termése kétség nélkül a
NER (Nemzeti Együttműködés Rendszere) kritikájának a kritikája, amiből kiderült, hogy Magyarország még mindig nem Ferrari, csak egy Trabant. De legalább halad, még ha nem túl gyorsan is (pár százalékos gazdasági növekedéssel).

A Vakmajom blog is tartogatott olvasnivalót: kiderült, hogy Svájcban a népszavazáson nemet mondtak a betegbiztosítás államosítására. Idehaza nem kérdés, hogy mi lett volna a végkimenetele egy ilyen voksolásnak. De nem csak ebben térünk el a világ fejlettebb részétől: az OECD országai közül mi költünk a második legkevesebbet az oktatásra. Márpedig ez a jövő egyik záloga. Anélkül soha nem fogjuk a Trabantot legalább egy Ford Focusra cserélni.

De hogy jó hírrel zárjuk sorainkat: egy szakmai konferencia résztvevőinek elsöprő többsége Budapest ingatlanpiacában lát potenciált.
Közel 40%-uk itt fektet be, és nem a régiós nagyvárosokban. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés