Babakötvény újratöltve

Babakötvény újratöltve
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-11-09
 

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Babakötvény rendszer óriási változás előtt állt. Ez most ölt testet: megszületik a Babakötvényhez tervezett 19 éves állampapír, ami az infláció fölött 3%-ot fizet, és az állami támogatás akár 150 500 forint is lehet. Ráadásul folyamatos kibocsátású lesz, azaz a futamidő alatt folyamatosan vásárolható marad. Tekintsük át, hogy a megújult Babakötvény miben jobb, mint a régi!

Babakötvény anno

Korábban pénzintézeteknél (bankoknál) is lehetett Start számlát nyitni gyermekünk számára. Ez a lehetőség később megszűnt, és mára már csak az Államkincstárban lehet ezt ingyenesen megtenni. Mivel a Magyar Államkincstári hálózat jelentősen kisebb, mint a bankok fiókhálózata, így a szülők nyitási kedve is megcsappant. Ezt erősítette az a tény, hogy csak állampapírt lehet a Start számlára helyezni. Ez eddig azért volt probléma, mert az állampapírok kamatot fizettek, lejártak, és újra állampapírt kellett vásárolni. De a meglévő állampapírok általában már akkor nem voltak kaphatók. Így hirtelen rendkívül sok lejáratunk és kamatfizetési időpontunk keletkezett, amire mindre oda kellett figyelni, hogy újra befektessük, mert a számla önmagában nem fizetett kamatot.

Egyszerű megoldás: az új állampapír

Erre született a megoldás: decemberben már kapható lesz az új 19 éves állampapír (2023/S), ami a futamidő alatt folyamatosan kapható. Első körben csak a 2014. január 31. napjáig született gyermekek Startszámláin lehet majd megvásárolni. Ezzel az új állampapírral nem igényel majd külön odafigyelést a Start számla: elég ráutalni a pénzt, amiből automatikusan ilyen állampapírt vásárolnak. Mivel a papír alapcímlete 1 forint lesz, így bármilyen összegeket érdemes lesz állampapírba fektetni. Hozama is kedvező: az infláció + 3%-os kamatot fizet, így figyelembe véve az MNB 3%-os inflációs célját 6%-os hozammal lehet kalkulálni. De ez még csak az érem egyik oldala. Ehhez jön még minimum 42.500 forint, de akár 150.500 forint állami támogatás.

Állami támogatás

Minden gyermek után az állam elhelyez a Start letéti számlán 42.500 forintot. Régebben, ha ezt nem egészítettük ki, akkor az öt éves állampapírok hozamával gyarapodott. (Erről szóló cikkünket ajánljuk figyelmedbe.) Ez is változott: már csak az inflációval növekszik a letéti számla évente. Viszont, ha a szülő megnyitja a Start számlát, akkor már infláció + 3%-kal számolhat. Emellett a megnyitott Start számlára való befizetés után állami támogatás is jár. Az állami támogatás a befizetett összegek 10%-a, de évente maximum 6.000 forint lehet. Tehát, ha havonta 5.000 forintot félretesznek a szülők, akkor 18 év alatt kamatokkal együtt (6%-os kamatot feltételezve), 2,2 millió forintot tud a gyermekének adni, amiből az állami támogatás 105.500 forint!

Mi van azokkal, akik korábban nyitottak?

Akik bankfiókban nyitották meg a Babakötvényt, azoknak is megvan a lehetőségük, hogy átvigyék szemük fényének pénzét az Államkincstárhoz. Ilyen esetekben azonban a bank számolhat fel külön költséget az áthelyezésért, ami miatt mindenképpen érdemes megkérdezni a saját bankunk, hogy megéri-e átvinni az összeget az Államkincstárhoz.

Mi van azokkal, akik eddig még nem nyitottak?

Csak el kell fáradniuk az Államkincstárba, és meg kell nyitni a számlát, és már el is kezdhetnek megtakarítani. Függetlenül attól, hogy mennyi idő telt el a gyermekünk születése óta, meg tudjuk nyitni számára a Start számlát. Ami fontos kitétel, hogy minimum 3 évig kell élni a számlának, így azért érdemes a gyerek 15 születésnapja előtt megnyitni a Start számlát, hogy gyermekünk nagykorúvá válásakor már fel tudja használni az itt gyűjtött összeget.  Sőt, akár nagypapa-nagymama is megnyithatja a számlát az unokának, és gyarapíthatja a Start számla egyenlegét.

Mik a kötöttségek?

A felhasználási megkötöttségek nem változtak, azaz most is a következő célokra lehet felhasználni az addigra nagykorú gyermekünknek:  

  • tanulmányok
  • lakhatás
  • pályakezdés
  • gyermekvállalás feltételeinek megteremtése
  • jogszabályban meghatározott más cél

Fontos tudni, hogy a havi befizetések nem kötelezőek, akár évekig is szüneteltethetjük a számla gyarapítását. A már bent lévő összegek ilyenkor továbbra is kamatoznak. Viszont, ha megszorul a család, a Start számlán lévő összeghez csak a gyermekük férhet hozzá 18 szülésnapja után, és csak a fent meghatározott célokra fordíthatja. Tehát nem tudjuk az átmeneti pénzzavarunk ebből a forrásból finanszírozni.

Úgy gondoljuk, hogy ilyen magas infláció feletti hozam mellett, 10%-os állami támogatást feltételezve mindenképp érdemes megnyitnunk a gyermeknek a Start számlát, és arra rendszeresen befizetni. Ha pedig még egy saját lakást is szeretnénk pici fiunknak/lányunknak, akkor még lakástakarék pénztárt is nyithatunk a nevükre, és ezzel ingen nagy előnnyel indulhat az önálló életben.

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés