BANKI TERMÉKEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

Hír

CSOK: még egy millióval többet kaphatsz használt lakásra

Megint foltozzák a CSOK-ot. Immáron másodjára futnak neki a szabályozásnak, amelyben most a használt lakásvásárlókat kívánják jobb helyzetbe hozni. Több előírás egyszerűsödik és sok esetben nő az elérhető támogatás összege. Összefoglaljuk, mire lehet számítani.

Igen bonyolultra sikerült a tavalyi év decemberében beharangozott Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) szabályrendszere, amelyhez most jelentős mértékben hozzányúlnak. A változások a jelenleg folyamatban lévő CSOK kérelmekre is vonatkozik majd, illetve bizonyos megkötésekkel az is élvezheti az új szabályok előnyeit és az új összegeket, aki korábban már igénybe vette, de másik lakásba költözik.

A legfontosabb változások a használt lakáscélt (vásárlás és bővítés) érintik:

  • a támogatás összege a használt lakásokra bizonyos esetben magasabb lesz,
  • a lakások alapterülete már nem fogja befolyásolni a CSOK összegét,
  • csak minimális alapterületet határoznak meg az adott gyermekszámhoz és támogatási összeghez.

CSOK változások

Az új lakások esetén (új építés vagy új lakásvásárlás) az összeg és az alapterület vonatkozásában nem jeleztek előre változást, ami a CSOK.ot illeti. Az egyéb feltételek között szintén a használt lakásoknál történik jelentősebb módosítás.

Várhatóan egyáltalán NEM FOGJÁK MAJD VIZSGÁLNI, hogy

  • van-e egyéb ingatlan tulajdon (jelenleg csak a 10 milliós CSOK-nál nem vizsgálják),
  • melyik településen van a használt ingatlan (eddig ez határozta meg a maximális megengedett vételárat),
  • használt lakásvásárlásnál a m2 árat (eddig maximum 350 ezer Ft/m2 volt a megengedett),
  • az 5 éven belüli ingatlaneladást.

CSOK feltételeinek változása

A beharangozott változások a folyamatban lévő kérelmekre is érvényesek lesznek majd, azaz akinek éppen elbírálás alatt van a CSOK kérelme az új szabályok hatálybalépésekor, azt már az új feltételrendszer szerint vizsgálják.

Aki korábban igénybe vette, de még az alacsonyabb összeget kapta, az a különbözetet csak akkor igényelheti a tervek szerint, ha új lakásba költözik!

Érdekes újdonságok láthatnak még napvilágot!

 

Egy a Portfolio.hu-n korábban megjelent írás szerint új támogatható lakáscélt is bevezetnek majd, mégpedig a felújítást, de erre a célra a közmunkások költhetnék az állami támogatást. Ezen kívül eltörölnék a 10 millió Ft-os CSOK mellé felvehető 10 millió Ft-os kamattámogatott lakáshitelnél alkalmazott maximum 30 millió Ft-os vételár korlátot, valamint építés esetén változik az összkomfortra vonatkozó kritérium is.

Ha lakáshitellel fogod kipótolni a CSOK összegét, az alábbi kalkulátorral megnézheted az aktuális ajánlatokat!

Hozzászólás írása

Mégsem

bankmonitor.hu Csatlakozott: 2013.12.02 Hozzászólt: 2016.02.12 15:05

Shun@: Ez az utólagos támogatás, amit utóbb született gyermek(ek) után lehet igényelni. Ennek feltétele, hogy legalább már egy gyermek után igényelték (és meg is kapták) a támogatást. Amennyiben ez így van, akkor ahhoz a pénzintézethez kell befáradnia, ahol a laksáshitele is van.

Shun Csatlakozott: 2013.03.01 Hozzászólt: 2016.02.12 15:01

Hát ezek nem nagyon jöttek be... Viszont olvastam, hogy meglévő lakáshitel törlesztésre is lehet fordítani. 400 ezer Ft/gyermek. Természetesen csak olyan gyermek után, akire még nem kaptunk szocpolt. A részletek nagyon érdekelnének! Köszönettel: István

Kapcsolódó cikkeink

Lakástakarék: legjobb, legmagasabb, legtöbb

A 30%-os állami támogatást kínáló lakástakarékok számos akcióval, és széles körű termékpalettával teszik még vonzóbbá a biztos hozamot garantáló megtakarítási lehetőséget. Az érdeklődők rendszerint a legmagasabb hozam, a legtöbb összegyűjthető pénz, és a legkedvezőbb akciók alapján döntenek. Rövid körképben mutatjuk, mire számíthatnak, és mire kell ügyelni a választáskor!

Tovább a hírhez >>

OTP: 26 milliós lakás megvásárlása 5,5 millió önerővel – így működik

A válság miatt elhalasztott vásárlások, az olcsóbb hitelek, az alacsony kamatok és az állami támogatások felpörgették az ingatlanpiacot. A kereslet úgy pörgött fel, hogy sokan nincsenek teljesen tisztába a pénzügyi lehetőségeikkel, így nem ritkán állami támogatásról, kedvezményes hitellehetőségtől esnek el. Talán meglepő az átlagember számára: egy 26 millió Ft-os új lakást 5,5 millió Ft önerővel meg lehet vásárolni, miközben lakástakarékkal, CSOK-kal, és lakáshitel cafeteriával 11 millió Ft-ot spórolhatunk.

Tovább a hírhez >>

Feliratkozás a Bankmonitor hírlevelére


 

Sikeresen feliratkoztál a Bankmonitor hírlevelére.

OLVASTAD MÁR?