Egy bank sem emelhet kamatot!?

Egy bank sem emelhet kamatot!?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-09-17 Frissítve: 2020-03-25
 

Többek között ezt is tartalmazza a devizahitelek elszámolását szabályozó törvényjavaslat. Ettől függetlenül ne gondolja senki, hogy ezzel minden hitel kamatát bebetonozták! Egyrészt a rendelkezés nem minden szerződést érint, másrészt legkésőbb 2016. árpilis 30-ig szól. Nem utolsó sorban pedig benyújtásra került egy módosító javaslat a kamatemelés tilalmához, amelynek értelmében bizonyos esetben mégis lehetséges a kondíción módosítani.

Az elszámolás törvénytervezete valamelyest átírta az eddig ismert forgatókönyvet   Korábbi
lakáshitellel kapcsolatos cikkünkben már szóltunk arról, hogy a devizahiteles törvényjavaslat értelmében mire lehet számítani az elszámolást illetően. Például, hogy kik a további kimaradók a törvényből, vagy milyen teendője van az ügyfeleknek, annak érdekében, hogy megkapják a visszatérítés összegét.   Emellett gátat szabnak az egyoldalú kamat-, költség-, díjemeléseknek, egész pontosan külön törvényben meghatározott időpontig, de
legkésőbb 2016. április 30-ig nem jogosultak erre a pénzügyi intézmények.  
Mely hitelekre nem vonatkozik ez a tilalom?
  1.
Összességében a törvényjavaslat nem vonatkozik azokra a jelzáloghitelekre, amelyek
referencia-kamatlábhoz vannak kötve, vagy a kamat 3, 5, 10 éves kamatperiódusok alatt rögzített, és nincs a kamaton felül egyéb rendszeresen fizetendő, kamatjellegű díj, költség. Így ezeknél a hiteleknél a kamatperiódus fordulójakor továbbra is számolnunk kell a kamatváltozás lehetőségével.   Azaz, ha hitelünk 3, 6, 12 hónapos kamatperiódusú és a kamat mozgása a 3, 6, 12 hónapos BUBOR függvényében változhat, továbbá nincs a kamaton felül egyéb, rendszeresen fizetendő díj, költség, úgy visszatérítésben sem részesülhetünk, és kamatunk továbbra is változó.    Fontos leszögezni, hogy a referencia kamathoz kötött hitelek esetén a referencia kamat emelkedése egyébként sem minősül egyoldalú kamatemelésnek. Ezt a típusú kamat megállapítást 2012. áprilisa óta kell, hogy betartsák a bankok.   2.
Szintén nem vonatkozik a visszatérítés a hitelkártyára, folyószámlahitelre, és az állami kamattámogatással nyújtott lakáscélú forint alapú hitelre, azaz ezeknél a hiteltípusoknál se számítsunk arra, hogy jelenlegi kamatunk 2016-ig változatlan marad.  
Ha érdekel, hogy a Te hiteledre jár-e visszatérítés, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!


Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
 
Ha a jegybank emel, a bank is emelhet!   A kamatemelés tilalmára vonatkozóan benyújtott módosító javaslat szerint lehetővé tennék a kamatemelést abban az esetben, ha erre az MNB alapkamat emelése miatt kerülne sor. Ez nem minősülne egyoldalú kamatemelésnek, és legfeljebb az alapkamat mértékével egyező kamatemelést tenne lehetővé a bankok számára.   Ugyanígy érvényesíteni kívánják a szerződésekben a jegybank alapkamat csökkenésének hatását. Azaz ha az irányadó kamat mérséklésére kerül sor, úgy a kölcsönök kamatát legalább ugyanilyen mértékben kell csökkenteniük.   

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés