Európa miatt erősödhet a forint

Európa miatt erősödhet a forint
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-01-25
 

Európában is megindul a mennyiségi lazítás, vagy ismertebb rövidítéssel QE. Ennek keretén belül ömlik majd a pénz a piacokra. Ez jó, vagy sem, arról megoszlanak a vélemények. Mindenesetre Magyarország még jól is jöhet ki az Európai Központi Bank (ECB) döntéséből: erősödhet a forint.

Az Európai Központi Bank is követi Amerikát és eszközvásárlásba kezd. Havi 60 milliárd euróért vesz főként államkötvényeket. Teszi mindezt azért, hogy Európa elkerülje a recessziót (ami akár az árak folyamatos csökkenésével, azaz deflációval is társulhat). Tapasztalatok szerint az ilyen költekezésnek egyenes következménye, hogy a részvények és az ingatlan árak elindulnak felfelé. Mivel az eszközvásárlás a devizát is leértékeli (jelen esetben az eurót), egyúttal helyzetbe hozhatja a forintot. Zsiday Viktor szerint a 2% körüli kamatunk „hatalmas” a fejlett devizákhoz képest, államháztartásunk rendben van, mint ahogy a GDP növekedés is, ráadásul a külkereskedelmi többlettel is büszkélkedhetünk. Csakhogy ott van a kormányzat és a jegybank…

És hogyan állnak a lengyel versenytársaink? Köszönik szépen, jól. Ha a lengyel tőkepiacra érkező pénzt nézzünk, mindenképp. (Kattints a képért!) 2008-ban volt egy kis megingás, de azóta is egyértelmű a beáramlás.

De visszatérve az ECB QE programjára: ha jól szeretnék csinálni, akkor az alapkezelő szerint érdemes a friss pénzen részvényeket, ingatlant vásárolni. Így az egyre értéktelenebb nyomtatott (kvázi játékpénzt) reálgazdasági eszközökre lehet cserélni. Ezt teszi jelenleg Japán is. És ha mégis történik valami a QE-vel „sújtott” régióval, akkor már vállalatokkal és ingatlanokkal rendelkeznek a könnyebben elértéktelenedő készpénz helyett. Zsiday Viktor teljes gondolatmenetét az Alapblogon olvashatod.

És végül egy könnyedebb téma a Vakmajomtól: a legutóbbi blogbejegyzésében sok egyéb mellett elárulja, hogy mi az egyik legkeresettebb szakma ma. 1 millió dollárt is megadnak egy ilye részleg vezetőjének. Ez pedig még az államigazgatástól is átcsábítja a szakembereket. Még talán nem késő cyberbiztonsági szakemberré képeztetni magad!

Hirdetés
Hirdetés