Felejtsd el a hitelkártyát, amíg erre a 6 kérdésre nem tudod a választ

Felejtsd el a hitelkártyát, amíg erre a 6 kérdésre nem tudod a választ
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-05-10
 

Hogyan működik a hitelkártya? Mekkora a maximális hitelkeret, amit kaphatsz? Meddig kell visszafizetned a kölcsönt? Mennyi pénzt spórolhatsz? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket gyűjtöttünk össze. Minden válasz egy helyen, amelyekkel tisztában kell lenned, ha hitelkártyát szeretnél.

Hogyan működik a hitelkártya?

A betéti kártyával szemben egy hitelkártyával átmenetileg bankunk pénzét használhatjuk, mégpedig díjmentesen. Az elköltött összeg után ugyanis nem kell kamatot fizetnünk mindaddig, amíg a felhasznált hitelkeret összegét a megadott határidőre teljes egészében visszafizetjük. Fontos azonban, hogy a készpénzfelvételekre nem érvényes a kamatmentesség.

A hitelkártya működéséből adódóan a bankoknak nem érdekük, hogy a teljes tartozást visszafizessük. A pénzintézetek azzal tökéletesen kiegyeznek, ha az általuk előre meghatározott ún. minimum fizetendő összeget (általában a költéseink 5%-át) rendezzük a fizetési határidőig. Igen ám, ha viszont csak ennyit fizetünk vissza az elköltött összegből, akkor nem ússzuk meg a kamatokat.

Még rosszabb a helyzet, ha a minimum fizetendő összeget sem teljesítjük, ilyenkor a kamatokon túl még büntető díjat (általában 3-4 ezer Ft-ot) és büntető kamatokat is fizethetünk.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora hitelkeretem lehet maximum?

Az egyes hitelkártyákhoz eltérő összegű a minimális, illetve maximális hitelkeret. Az, hogy ki mekkora hitelkeretet kap az adott banktól, egy egyszerűsített hitelbírálat alkalmával derül ki. Jellemzően azonban az igényléskor, különösen, ha az adott bankkal semmilyen kapcsolat nincs, a minimális hitelkeretet hagyják jóvá.

Néhány hónap elteltével lehetséges emeltetni a hitelkeretet. A hitelkeret megemelésének lehetőségére a bank is felhívja az ügyfél figyelmét. Az indokolatlanul magas hitelkeret azonban nem feltétlenül egészséges, mivel egy későbbi hitelfelvételkor a teljes – függetlenül attól, hogy ki mekkora összeget használ a hitelkeretéből – keret 5-10 százalékával, mint havi fix kötelezettséggel számolnak. Ez pedig ronthatja az ügyfél jövőbeli hitelképességet.

Meddig kell visszafizetnem a kölcsönt?

A bank pénzét meghatározott ideig, általában akár 45 napig használhatjuk ingyenesen. Ez a kamatmentes időszak, ami összességében 1 hónap költési időszak + 15 nap türelmi idő. A türelmi idő alatt történik meg az adott hónap költéseinek az összesítése és a kivonat kiküldése. Ez utóbbiból illetve az ún. fordulónapi SMS üzenetből tájékozódhatunk arról, hogy mennyit kell a fizetési határidőre visszafizetnünk.

Mennyi pénzt spórolhatok meg hitelkártyával?

A legtöbb hitelkártyával pénzt is kereshetünk, havonta akár több tízezer forintot. Mivel a bankok versenyeznek az ügyfelekért, így különféle kedvezményeket kínálnak a kártyabirtokosoknak.

A leggyakoribb, hogy vásárlásaink után az elköltött összeg bizonyos részét (általában 1-4 százalékát) pénzben, vagy levásárolható pontok formájában visszakapjuk a banktól. A nagybankok kínálatában ráadásul több olyan hitelkártyát is találunk, amelyeknél az átlagosnál magasabb pénzvisszatérítésre számíthatunk.

Több hitelkártya meghatározott célú költéseknél (pl.: élelmiszerüzletben, vagy benzinkúton történő vásárlás) kínál folyamatosan kiemelkedően magas visszatérítést, míg vannak olyanok is, amelyeknél bizonyos időszakokra növelik meg jelentősen a vásárlások után járó visszatérítések százalékos mértékét (esetenként akár 10 százalékig is).

Az is bevett gyakorlat a bankok részéről, hogy bizonyos kiskereskedelmi vállalkozásokkal (pl.: könyvesbolt, drogéria stb.) megállapodást kötnek, így aki az adott üzletben használja a hitelkártyáját, az akár 10-20 százalékkal olcsóbban juthat hozzá bizonyos termékekhez, szolgáltatásokhoz.

Felkeltette a dolog az érdeklődésedet? Keresd meg a legmegfelelőbbet hitelkártya kalkulátorunk segítségével!

1

Mi alapján válasszak hitelkártyát?

Mindig a vásárlási szokásainkhoz leginkább illeszkedő hitelkártyát válasszunk. Egy szélsőséges példával élve, ha tegyük fel nincs autónk, akkor ne döntsünk olyan hitelkártya mellett, ami tankolásra biztosít kiemelkedően magas pénzvisszatérítést. Természetesen egy hitelkártyának is vannak költségei, viszont a legtöbbnél a széles kedvezmény-rendszernek köszönhetően, aktív kártyahasználat mellett a költségek többszöröse megtérül.

Kaphatok-e hitelkártyát, ha KHR (BAR) listán vagyok?

Aki szerepel a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer) nem igényelhet hitelkártyát. Bárki, akinek folyamatosan (90 napnál hosszabb ideig), a mindenkori legalacsonyabb minimálbért meghaladó rendezetlen tartozása van, aktív státusszal szerepel a KHR listán. Mivel a hitelkártya – ahogy az a nevében is szerepel – szintén egy fajta hitel, ezért ebben az esetben sincs lehetőség KHR-esként hitelkeretet igényelni. A hátralékos tartozás rendezését követően még egy évig passzív státusszal tartják nyilván az ügyfelet. Ezt követően nyílik lehetőség hitelkártya igénylésére.

Hirdetés
Hirdetés