Gyerekvállalás: 5 pénzügyi kérdés, amit fel kell tenned magadnak

Gyerekvállalás: 5 pénzügyi kérdés, amit fel kell tenned magadnak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-01-12 Frissítve: 2021-11-09
 

Próbáltál már gyerekkel elindulni otthonról? Akkor tudod, hogy az életed egy (vagy több) gyermekkel picit bonyolultabb, mint a gyermektelen társaidé. Így van ez a pénzügyekben is. Amíg nincs kiért felelősséget vállalnod, addig a pénzügyeid terén is megengedhetsz magadnak némi nagyvonalúságot. Amint képbe kerül a felelősségvállalás, abban a pillanatban pénzügyi tervet kell készítened! Összeszedtük mire kell odafigyelned a szokásos dolgokon felül!

Már korábban megírtuk, hogy milyen óriási változást hoz az életedbe, ha gyermeked születik. A bevételeid csökkenek, a kiadásaid nőnek. Emellett változni (legalábbis bővülnie) kell a hosszú távú céljaidnak is. Most nem onnan indítunk, hogy írd kiadásaidat, legyél tisztában bevételeiddel és előre gondolkodj nagyobb kiadásaid előtt. Sokkal inkább a legfontosabb 5 pontot szedtük össze, amire gondolnod kell, ha van gyermeked!

Hirdetés

Hirdetés

1.) Legyen biztonsági tartalékod!

Egyedülállóként is elengedhetetlen, gyermekkel pedig végképp kötelező 3-12 hónapnyi költéseidnek megfelelő vésztartalékot képezned. Bármi történhet a munkáddal, veled, a picivel, ekkor hirtelen pénzre lehet szükséged.

Megoldási javaslat: Elhelyezésére bankbetétet, rövid állampapírt vagy pénzpiaci alapot ajánlunk. Nem hoznak sokat, de bármikor hozzáférhetőek, és nagy valószínűséggel legalább a pénzünket visszakapjuk, ha valami baj van.

2.) Legyen biztosításod!

Ha te vagy a családban a főkereső, akkor szintén kötelező elem. Mert mit kezd a család egy tragédia után? Nem feltétlenül kell a legrosszabbra gondolni: elég, ha tartós egészségkárosodás miatt elveszted a munkádat. Ilyenkor jól jön pár millió, hogy rendeződjenek a sorok.

Megoldási javaslat: Hiába tűnnek elsőre jó választásnak azok a fajta biztosítások, ahol a futamidő végén mindenképpen visszakapsz valamekkora összeget. Ugyanis a visszafizetés a saját befizetéseidből történik. Javaslatunk egy tisztán kockázati biztosítás kötése, ami csak akkor fizet, ha valóban baj van. Ezek általában a legolcsóbb biztosítások, a Unit Linked konstrukciókat felejtsd el!

3.) Tegyél félre a gyerekek taníttatására!

Azt gondolod, hogy a pelenka, meg a gyerekruha sokba kerül? Még a kamaszgyereknek vásárolandó okostelefon is olcsónak tűnik, ha megnézed, mennyibe kerül a gyermekek taníttatása! Még ha be is kerül államilag finanszírozott képzésre (és nem kell kifizetni a több százezer forintra rugó féléves díjat), akkor is kellhet kollégiumi vagy albérletdíjat, közlekedést, vagy étkezést is kell fizetni. Minél korábban kezdesz félretenni erre a célra, annál kevesebbről kell havonta lemondanod.

Megoldási javaslat: Az infláció + 3%-ot fizető Babakötvényt többek között erre találták ki. Ha nagyobb összeget szeretnél félretenni, akkor rendszeres megtakarítási programok nyújthatnak segítséget. Ha időben kezdesz spórolni, akkor kockázatot is vállalhatsz, de a taníttatás közeledtével kockázatmentessé kell válnia a tanítási alapnak.

4.) Ne csak a gyermekre, magadra is gondolj!

Sokan abba a hibába esnek, hogy gyermek részére teszik félre minden fillérjüket. Ha ezt teszed,  elképzelhető, hogy nyugdíjas korodra a gyermekeid támogatására szorulsz. Tehát, ha tudsz, tegyél félre a nyugdíjadra is!

Megoldási javaslat: Önkéntes nyugdíjpénztár mellett más lehetőségek közül is válogathatsz.

5.) Szeretnéd lakáshoz juttatni gyermeked?

Elismerjük, hogy ez kevesek kiváltsága, de ha szeretnéd hozzásegíteni a lakáshoz a gyermeked, akkor erre is lehet megoldás. Természetesen nem feltétlenül kell egy egész, tehermentes lakással kezdeni. Elég lehet önerőt biztosítani csemeténknek.

Megoldási javaslat: A Babakötvénynél is jobb megoldás az akár 10% feletti hozamot biztosító lakástakarék-pénztár.

Hirdetés
Hirdetés