Hitelt a BAR listásnak? – Felejtsd el

Hitelt a BAR listásnak? – Felejtsd el
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-25
 

Nap mint nap találkozunk olyan hiteligénylőkkel, akik régi kifejezéssel élve szerepelnek a „BAR listán”. Ma már ezt úgy hívják, aktív KHR-es és sokszor nehéz megérteni, hogy ők miben bíznak, miben hisznek. Csak józanul bele kell gondolni a következőbe. Te adnál-e hitelt olyannak, akiről tudod, hogy már volt olyan kölcsöne, amit nem fizetett vissza. Ha adnál, akkor ez a cikk nem neked szól.

OK, lehet, hogy valaki önhibáján kívül került fel a rossz adósok listájára. Ez sajnos senkit nem ment meg a KHR-től. Manapság hiába bizonyítja ártatlanságát a banknak, nem fog hitelt kapni. Akkor sem, ha más miatt került fel oda.

Olyan ügyfél, aki negatív státusszal – van hátralékos, rendezetlen tartozása – szerepel a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer) már rég nem kaphat se lakáshitelt, se személyi kölcsönt, de még hitelkeretet sem igényelhet.

Hogyan működik a KHR/BAR lista?

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) – régi nevén Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer (BAR) egy olyan nyilvántartás, amit a hazai pénzügyi szolgáltatást nyújtó intézmények közösen tartanak fenn és töltik fel adatokkal. Az adóslista minden hitel és hitel jellegű szerződést nyilvántart. Ezen túlmenően kezeli a késedelmeket, mulasztásokat, csalásokat, visszaéléseket is.

A BAR és a KHR között az alapvető különbség, hogy a BAR csak azoknak az adósoknak az adatait kezelte, akik mulasztásba estek. A KHR célja a „nyilvántartott” személyek hitelképességének körültekintő megállapítása, valamint a bankok hitelezési kockázatának csökkentését.

A KHR-ből lekért adat a banki minősítő rendszerek egyik alap eleme. Segít megítélni az ügyfelek hitelezhetőségét.

Miért nem kap a BAR listás hitelt?

A KHR-ben szereplő adatokat minden esetben lekéri a bank, ha hitelt igényelsz. Ezek között szerepel az összes fennálló hiteltartozás és az is, hogy ezeket a hiteleket hogyan törlesztetted, van-e huzamosabb ideje elmaradásod, mennyi az aktuális törlesztőrészleted és tartozásod.

Miért fontos ez a bank számára?

Mert olyan döntést kell hoznia, ami hosszú évekre megállja majd a helyét, hiszen a lakáshitelek esetében a futamidő 15-20 év is lehet.

És ezen nem változtat semmi! Még olyan internetes oldalak sem, ahol hirdetésekben hívják fel a figyelmet a kiváló lehetőségre aktív KHR-esek számára.

Akkor mit tegyen, aki fent van a negatív adóslistán és pénzre van szüksége?

Nincs könnyű helyzetben, az biztos. Újabb hitelt, még adósságrendezésre sem kaphat. A legokosabb, ha a saját bankjával egyeztet és közösen megtalálják a megoldást. Persze nem akkor kell kapkodni, amikor már ég a ház és jön a végrehajtó. Amikor valaki tudja, hogy baj van/lesz, sürgősen be kell menni a bankfiókba és jelezni a problémát.

Amennyiben van valamilyen fizetéskönnyítési lehetőség bankon belül, azt együtt meg fogják találni.

Ha már felmondták a hitelt, lehetőség szerint kérni kell a hitel helyreállítását. Ezt a bankok egyedileg bírálják el és bizonyos feltételek teljesítése (pl. egy nagyobb összeg befizetése) esetén erre is van lehetőség.

Ha a végrehajtó levelet küld, ne a kukában landoljon. A végrehajtóval is lehet egyezséget kötni.

Amit semmiképp nem ajánlunk

  1. Ne fordulj magán hitelezőkhöz, könnyen uzsorások karmaiba kerülhetsz. Általában igaz, hogy aki szívesen ad hitelt KHR listásoknak, az legtöbbször annyira megkéri az árát, hogy valószínűleg az ő hitelétől csak rosszabb helyzetbe kerülsz!
  2. Ne vegyen fel valaki más hitelt helyetted, hogy aztán a háttérben majd megegyeztek. Ha eddig nem tudtál törleszteni egy hitelt, akkor nagy valószínűséggel ezután sem fogsz tudni. Egy újabb adósággal csak mélyebbre ásod magad!
  3. Hiba lenne arra számítani, hogy a bank elengedi a tartozást. Persze láttunk már ilyet, de azért elég ritka eset.

Ha van cifra történeted van, vagy ismersz olyat, aki látott valakit, aki BAR listás lett, írd meg nekünk bátran a fórumban!

Hirdetés
Hirdetés