Hogyan kaphat cége hitelt lakóingatlan fejlesztéshez?

Hogyan kaphat cége hitelt lakóingatlan fejlesztéshez?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-05-31
 

Sikeres és kevésbé sikeres vállalkozókat tömegével vonz napjainkban az ingatlanfejlesztés. A lakásárak elmúlt másfél évben tapasztalt jelentős emelkedése, az ÁFA csökkentés, a 10+10 millió Ft-os CSOK rengeteg ember üzleti fantáziáját megmozgatta. Az egyik legnagyobb kérdés ma az ingatlanfejlesztéseknél hitelezési oldalon jelentkezik: ki hogyan és mennyi hitelt kaphat a bankoktól? Elengedhetetlen gyakorlati információk a Bankmonitor.hu-tól.

Mit várnak el a bankok?

Az egyik legfontosabb a bűvös 30-30-as szabály, mely annyit jelent, hogy a projekt költségvetésének 30%-át önerőként biztosítani kell, illetve 30%-os előértékesítést szükséges felmutatni. Ez utóbbi annyit jelent, hogy a lakások 30%-ára szerződést kell kötnie a beruházónak mielőtt a bank hitelt folyósít.

Mi a probléma a banki elvárásokkal?

Tömören: ha egy beruházó dinamikusan tudja értékesíteni építési fázisban (vagy akár részben azt megelőzően) a lakásokat, akkor a projekt teljes finanszírozási igénye nem, vagy csak minimálisan haladja meg a fentebb jelzett 30%-os önerő mértékét. Még egyszerűbben, ha valaki teljesíteni tudja a banki feltételeket, akkor nincs szüksége hitelre… Mielőtt rátérünk arra, hogy mégis létezik ezen a területen is hitelezés, nézzük meg a korábbi állítás részleteit egy élő példán.

Vegyünk egy tipikus példát, ahol a beruházó egy 45 lakásos társasházat épít. Az 1,1 milliárd Ft-os teljes költséghez (telek, engedélyezés, kivitelezés…) átlagos 35%-os profittartalom párosul. A kivitelezés megkezdéséig a lakások 15%-ára már szerződést tud kötni, a 30%-os eladási szintet a 20 hónapos projekt 8. hónapjában éri el. Az 1,1 milliárd Ft-os kivitelezési büdzsé 30%-át önerőből biztosítja, azaz 330 millió Ft-tal rendelkezik a projekt kivitelezéséhez. Ezen adottságok mellett figyelembe véve az önerőt, a lakások eladását és a kivitelezés költségeit, a beruházónak mindössze 54 millió Ft banki forrásra van szüksége (14. hónap, lásd az alábbi ábrán) és erre is mindössze egy hónapon keresztül… A kivitelezési költség 5%-ért márpedig nem fog belemenni senki hosszas banki tárgyalásokba és adminisztrációba.

Amennyiben egy összességében sikeres ingatlanprojektünk van, de az értékesítést érdemben csak a kivitelezés utolsó harmadában tudjuk megkezdeni, akkor a finanszírozási igény már jóval magasabb, akár 7-900 millió Ft-os forrást is igényelhet a projekt. Itt jön be a beruházó valós hiteligénye. Ebben az esetben ugyanakkor a bank számára nagy kérdés lesz, hogy valóban elkelnek-e a tervezett áron a lakások a tervezett időpontban. (Ennek a valószínűségét hivatott alátámasztani a 30%-os előértékesítettség.)

Hirdetés

Hirdetés

Miért ilyen szigorúak a bankok?

A 2008-as pénzügyi válság következményeként még most is tetemes számú olyan ingatlannal rendelkeznek a hazai bankok, melyeket fizetni nem tudó hitelfelvevőktől fedezetként kaptak meg. Egy bank jellemzően nem képes érdemi módon hasznosítani a hozzá került ingatlanokat (nem erre specializálódott ugyanis), így hiába kapja meg az ingatlant fedezetként, ha nem tud fizetni az adós, akkor hatalmas veszteségei lesznek.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az elmúlt 5 évben érdemi ingatlanfinanszírozás a magyar bankszektorban csak elvétve akadt. Kimaradt tehát pár év, amit követően kissé bátortalanabbul lépnek vissza a bankok az ingatlanfinanszírozásba. Érdemes talán megjegyezni, hogy minden bizonnyal jogos az óvatosság, hiszen a 10+10 millió Ft-os CSOK-tól várt keresleti roham egyelőre várat magára…  

Mégis mikor és hogyan működik érdemben a banki ingatlanprojekt hitelezés?

A fent említett 30-30%-os alapszabálytól a bankok képesek és hajlandóak eltérni a csillagok alábbi együttállása esetén:

  • Az ingatlanfejlesztésben a hiteligénylőnek már van tapasztalata. Itt fontos megemlíteni, hogy ha valaki eddig generál kivitelező volt, az nem egyenlő a beruházói státusz tapasztalatával. Még nem értékesített és nem vállalt tulajdonosi kockázatot projektben.
  • Hitelesen alá tudja támasztani a fejlesztési koncepcióját a kidolgozott pénzügyi terven túl összehasonlító tranzakciós adatokkal és keresletet alátámaszt egyéb számokkal.
  • A hitel nem totálisan projekt cég jelleggel valósul meg, azaz fedezetet, hiteltörlesztésbe bevonható cash flowt tud biztosítani a tulajdonos egyéb érdekeltségein keresztül.

Az alábbi kalkulátorral azt vizsgálhatja meg, hogy a meglévő tevékenysége alapján mekkora hitel felvételét valószínűsítheti cége:

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Azok számára, akik még nem tudnak felmutatni sikeres ingatlanfejlesztést, mindenképpen érdemes egy kisebb, teljes mértékben saját pénzből finanszírozott projekttel kezdeni és ezt követően bankot megkeresni a második, vagy harmadik projekthez.

    Hirdetés
    Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

    És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

    Hirdetés