Így lehet kiszámítható a lakáshiteled!

Így lehet kiszámítható a lakáshiteled!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-09-01 Frissítve: 2020-03-25
 

Használt lakás vásárlására 5 évre kaphatunk állami kamattámogatást a hitelünkre. Így a futamidő elején kiszámítható ugyan a konstrukció, de sokakat aggaszthat, hogy mi történik, ha lejár a támogatott időszak. Mi lesz, ha az idő alatt emelkednek a kamatok? A támogatás után már a magasabb kamatszint mellett kell fizetni majd a hitelünket, de egy kis fondorlattal létezik megoldás és előre tervezhetjük az azutáni időszakot is!

A kamattámogatott hitel előnye

Támogatott vagy piaci hitelt válasszak? Az elmúlt időszakban kialakult hitelkamatoknak köszönhetően gyakran merül fel a kérdés manapság, mivel a piaci lakáshitelek sokszor kedvezőbb kondíciókkal érhetőek el, mint az államilag támogatott lakáshitelek. Ez többek között az utóbbi hiteltípus állami szabályozásának köszönhető, amelynek kamata a támogatással nem csökkenhet 6% alá.

Viszont az ennél kedvezőbb piaci hitelek jellemzően rövid (3, 6, 12 hónapos) kamatperiódus mellett igényelhetők, így gyakrabban ki vagyunk téve az esetleges kamatemelkedésnek. Ha hosszabb időre szeretnénk a törlesztőrészlettel tervezni, 3, 5, 10, de már 15 vagy 20 éves periódussal is vehetünk fel kölcsönt, azonban ennek árát meg is kérik a bankok. Ezeknél a hosszabb kamatperiódusú, drágább konstrukcióknál már méltó versenytárs az Otthonteremtési kamattámogatott hitel.

De mi történik a támogatás után?

Ha lejárt az ötéves periódus, ugyanúgy piaci hitelt fizetünk tovább. Azaz az öt év alatt bekövetkezett piaci változást ugyanúgy lekövetik ezek a konstrukciók is, így természetesen kamatunk is megemelkedhet. Továbbá a támogatás után már nem minden banki ajánlat garantálja a további 5 éves kamatperiódust. Bizonyos ajánlatoknál 3 havonta, vagy évente változhat utána a kamat mértéke.

Mi a megoldás, ha igazán hosszú távra szeretnénk tervezni?

Már a teljes futamidőre létezik fixált kamat, amelyről korábbi cikkünkben is olvashatsz. De ötvözhetjük a kamattámogatott hitel előnyeit
lakástakarék megtakarítással is.
Hogy hogyan?

Példánkban egy átlagos jövedelmű két fős háztartást vettünk alapul, akik 7,5 millió hitelt szeretnének felvenni, és természetesen a lehető legtovább előre tervezni a törlesztőrészlettel. Ennek érdekében legalább 5 éves kamatperiódusú hitelt választanak, és lakástakarék szerződést kötnek mellé. Hogy miért? Mert a megtakarítás végén felvehető kölcsönnel kiválthatják banki hitelüket, ezáltal egy kiszámítható konstrukciót kapnak és egy kicsivel még jobban is járnak, mint a hasonló törlesztőrészlettel bíró, rövidebb futamidejű banki hitel esetében.
ltphitelkivaltas20140901.jpg

A példában számolt törlesztőrészletekkel családunk
az MNB jövőre életbe lépő új szabályozásának is megfelel. A kiszámítható konstrukció mellett még jobban is jártak pár forinttal, ha összehasonlítjuk egy közel azonos törlesztőrészletű csak banki hitellel. Még úgy is, hogy a lakástakarékkal ötvözött megoldás esetén 31 hónappal tovább fizetnek.

Emellett további biztonságot és tervezhetőséget jelent, hogy a hitel mellé kötött (tehát nem a szerződésben rögzített, nem kombinált) lakástakarék egy szorult helyzetben szüneteltethető, megszüntethető. Természetesen a havi törlesztést is úgy kell megtervezni, hogy tartalékkal kalkuláljunk, de egy munkahely elvesztése esetén sokat számít havi 20-40 ezer forint.

Ha segítségre van szükséged a megfelelő lakáshitel kiválasztásához, add meg adataidat és visszahívunk!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés