Itt a pénz, hol a pénz? – Pénzed útja a befektetési alapban

Itt a pénz, hol a pénz? – Pénzed útja a befektetési alapban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-09-28 Frissítve: 2020-03-31
 

Sokaknak tetszik az alacsony betéti kamatok mellett a befektetési alapok esetenként még mindig 10% feletti hozama. Ugyanakkor az átlagember második kérdése a hozamlehetőség után az lesz, hogy mégis mennyire van biztonságban a pénze a befektetési alapokban. Besétálunk egy pénzintézethez és megvásárolunk egy befektetési alapot. Hová kerül a pénzünk? Marad a befektetési szolgáltatónál vagy átutalják az alapkezelőhöz? Az alapkezelőnél biztosan nincs. Akkor eltűnik?!? Szó sincs róla. A pénzünk értünk dolgozik, ráadásul többszörösen biztosítva. Körbejártuk, hogy mitől biztonságosak a befektetési alapok! Mi történik, ha egy kis befektetési alapkezelő alapjaiból várásosunk? Eltűnhet a pénzünk?

Korábbi cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogy milyen garanciát kapunk, ha befektetési alapban tartjuk a pénzünket. Mint kiderült 20 ezer euróig van biztosítva a pénzünk, ha valami történik a befektetési szolgáltatóval. De mi van a többi szereplővel?  Kövessük végig a megtakarításunk útját, azaz, hogy kinél fordul meg a befizetett pénzünk!

Első lépés, hogy egy pénzintézethez befáradunk, és számlát nyitunk, majd ott megvásároljuk a hőn áhított befektetési alapot. Ez a pénzintézet lehet bank vagy brókercég, de a befektetési alap szempontjából csak forgalmazó (olyan hely, ahol kapható az adott befektetési alap). Ekkor ez a cég a befizetett forintjainkat elutalja, és kapunk cserébe befektetési jegyet. Ha azt gondoltad, hogy a pénzt a befektetési alap (vagy annak kezelője) kapja meg, akkor rossz nyomon jártál. A pénz ugyanis a letétkezelőhöz kerül. De a befektetési alap teljes vagyona (pénz, befektetések úgy, mint részvények, kötvények stb.) a letétkezelőnél található, ami általában egy nagybank. Feladata a pénz és a befektetések tárolása, nyilvántartása. De a vagyon felett nem rendelkezik. A mi befizetésünk is ide érkezik. Akkor ki fekteti be a pénzünket? 

Egy harmadik szereplő, akit hívjunk brókernek. Ennek a cégnek a munkatársai hajtják végre a konkrét vásárlást. De nála sem a pénz, sem a befektetés nem időzik sokat. Záros határidőn belül átkerül mindkettő a letétkezelőhöz.

Mit csinál akkor a befektetési alapkezelő? Az alap munkatársai találják ki, hogy milyen befektetést vásároljon az alap egy vagy több brókercégen keresztül. Ehhez értesítik a letétkezelőt is, hogy utalja át a megfelelő ellenértéket a befektetéshez. Ekkor a letétkezelő ellenőrzi, hogy az ügylet megfelel minden szabálynak, és akkor átutalja a befektetés ellenértékét, mire a brókercég átküldi a befektetést az letétkezelőhöz. Eladáskor ugyanez történik, csak az alapkezelő küldi a brókercéghez a befektetést, és pénzt vár érte cserébe.

Látható, hogy 4 szereplő is megjelenhet egy befektetési alapnál:

  • a forgalmazó, ahol mi magunk megvehetjük a befektetési alapot,
  • a letétkezelő, ahol az alap vagyona található,
  • a brókercég, ahol megkötik az ügyletet,
  • és az alapkezelő, ahol a befektetési döntések születnek.

A pénzünket is ezért tudhatjuk biztonságba akár egy kis befektetési alap esetében is, mert ilyen sokszereplős a folyamat. A forgalmazótól szinte azonnal elutalásra kerül a pénz, tehát itt már „csak” a befektetési jegyek találhatóak. Ráadásul ennek a cégnek a csődje esetén kártalanít a
BEVA. A brókercégnél szintén csak átmenetileg van az összeg, tőle is rövid úton a letétkezelőhöz kerül. Tehát a letétkezelő az a hely, ahol a pénz található. Viszont a letétkezelő nem rendelkezik az összeg felett, csak az alapkezelő utasításai szerint kezeli a pénzt (a szabályozásokat maximálisan betartva és betartatva). 

Fontos megemlíteni, hogy ez a szétválasztás sem véd meg az alap befektetéseiből adódó tőkevesztés kockázatától. Ám az alapkezelő is motivált a jó teljesítmény elérésében, hiszen egy huzamosabb ideig gyenge teljesítményt nyújtó befektetési alapból a befektetők kivonják a pénzüket, ami végül akár az alap átalakulásához vagy végső soron megszűnéséhez is vezethet. Ezzel pedig az alapkezelő is elveszti a munkáját, amit egy alapkezelő sem szeretne.

A kötvény alapok közül a legjobbak 12-15%-os hozamot, az abszolút hozam legjobbjai 15-27%-os hozamot, míg a részvényalapok közül a legjobb teljesítményt nyújtók 24-72%-os hozamot értek el az elmúlt egy évben. 

Ha a cikkünk után már úgy gondolod, hogy érted mi történik a pénzeddel, akkor válogass a befektetési alapok közül keresőnk segítségével!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés