Külföldről haza kell utazni a hitelszerződést aláírni? Mit tehetek?

Külföldről haza kell utazni a hitelszerződést aláírni? Mit tehetek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-07 Frissítve: 2017-03-09
 

„Üdvözlöm, szeretnék érdeklődni, hogy amennyiben lakáskölcsönt szeretnék felvenni Magyarországon, de külföldön tartózkodom, haza kell-e utaznom? Esetleg meg lehet oldani, hogy külföldről intézzem el? Válaszát előre is köszönöm. Katalin”

Nem egyedi eset! Mivel egyre több magyar dolgozik külföldön, ehhez hasonló kérdés gyakran érkezik hozzánk. Akár a teljes procedúrát, adásvételi szerződés megkötésétől hiteligénylésen át a kölcsönszerződés aláírásáig lebonyolíthatod külföldről. De megéri?

Nem lesz túl könnyű és olcsó sem, de a lehetőség adott.

Arról már írtunk néhányszor, hogy külföldi jövedelemmel is van lehetőséged itthon lakáshitelt felvenni. Meg kell felelned mindazon előírásoknak, melyeket a bankok elvárnak a jövedelem összegével, a munkaviszony időtartamával és a munkaszerződés típusával kapcsolatban. Ezt azt jelenti, hogy banktól függően legalább 3-6-12 hónapos munkaviszonnyal kell rendelkezned jelenlegi munkahelyeden.

Az azonban már ritkábban fordul elő, hogy aki hitelt vesz fel, nem jelenik meg a kölcsönszerződés aláírásakor. Elég ritkán ugyan, de megeshet, hogy nem tudsz hazajönni a kölcsönszerződés aláírására.

Abban az esetben, ha haza tudsz jönni az ingatlan adásvételi szerződést megkötni,

egy füst alatt a hitellel kapcsolatos szerződések aláírására adhatsz meghatalmazást egy olyan személynek, akiben megbízol. Nem kell feltétlenül rokonnak lennie, akár egy közeli barátodat is megbízhatod.

A meghatalmazott „csak” aláír helyetted és a nevedben. A későbbiekben, egy esetleges bírósági eljárásban nem neki kell felelősséget vállalnia helyetted.

Ilyenkor fel kell keresnetek egy közjegyzőt és készíttettek egy meghatalmazást. Itt nem hibázhatsz, mert ha valami kimarad a meghatalmazásból, kénytelen leszel hazautazni.

Hirdetés

Hirdetés

Mi szerepeljen a meghatalmazásban?

Először is le kell szögezni, hogy bankonként eltérő lehet az elvárás, de alapvetően az alábbiaknak szerepelniük kell a meghatalmazásban:

  • Meghatalmazó és meghatalmazott minden személyes adata
  • A kölcsönt nyújtó bank pontos neve, székhelye, adószáma
  • A kölcsön maximális összege
  • A kölcsön célja
  • Az ingatlan adatai (cím, helyrajzi szám)
  • Felhatalmazod a meghatalmazottat, hogy helyetted és nevedben minden okiratot, dokumentumot aláírjon

Amennyiben bankszámlát is kell nyitnod, valamint lakásbiztosítást is kötsz (persze hogy kötsz, hiszen kötelező, ha hitellel veszel lakást) a meghatalmazásnak erre is ki kell terjednie.

Külföldön is készíthetsz meghatalmazást, ha egyáltalán nem tudsz hazajönni.

Az első lépés, hogy aláírod a külföldi közjegyző előtt a meghatalmazást, és azzal bemész az adott ország külügyminisztériumába, ahol hitelesítik azt. Ez után mehetsz a konzulátusra, ahol felülhitelesítik az okiratot.

A felülhitelesítés azt jelenti, hogy az adott országban a magyar államot képviselő személy hitelesíti a kint már hitelesített okiratot. Ezáltal lesz elfogadható itthon. Akkor lehet némi galiba, ha a külügyminisztériumban nem az hitelesítette a dokumentumot, akinek az aláírás- és bélyegzőmintája le van adva a magyar konzulátuson.

Egy példán keresztül könnyebben érthető lesz

A külföldi közjegyző tanúsítja, hogy az okiratot előtte írtad alá. Mivel a külföldi közjegyző aláírás-hitelesítése a magyar eljárás során önmagában nem elfogadható, szükséges a közjegyzői tanúsítvány felülhitelesítése. Ilyenkor a magyar konzuli tisztviselő azt igazolja, hogy a külföldi közjegyző jogosult volt az aláírásod hitelesítésére.

Ez tényleg ennyire bonyolult?

Ez a procedúra elkerülhető, amennyiben az adott országgal hazánknak jogsegélyszerződése van. A konzuli hitelesítés/felülhitelesítés az úgy nevezett apostille-lal elkerülhető. Azokban az országokban, melyek tagjai ennek az egyezménynek, a külföldön kiállított közokiratot elegendő apostille tanúsítvánnyal ellátni. A tagországok mindegyikében ki vannak jelölve azok a hatóságok, amelyek apostille tanúsítvány kiállítására jogosultak. Ezek jellemzően a konzulátusok, külképviseletek.

Összegezve

A külföldön, idegen nyelven kiállított okiratok esetében arra célszerű odafigyelni, hogy ezek már hitelesítéssel, továbbá apostille-lal legyenek ellátva. Illetve hiteles magyar nyelvű fordításról is gondoskodni kell, ha ezt a választott bank előírja.

Ezek elmaradása esetén ugyanis az ügyintézés sokkal hosszabb lehet, hiszen ha nem megfelelő a dokumentum, a bank visszadobhatja.

Ezért időt és pénzt takarítasz meg, ha fentiek szerint jársz el.

Ami ingyenesen és egyszerűen megtehető külföldről is – tekintsd át az elérhető hiteleket:

10 millió Ft-os lakáshitel 20 évre használt lakás vásárláshoz havi 59 ezer Ft-os törlesztőtől (3,93% THM-től) – 16 bank lakáshitele egy helyen

20 millió Ft-os lakáshitel 20 évre ÚJ lakás vásárláshoz  havi 59 ezer Ft-os törlesztőtől (3,93% THM-től) – 16 bank lakáshitele egy helyen

Kalkulátorunk segítségével azt is könnyedén megtudhatod, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés