BANKI TERMÉKEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

Hír

Lakáshitel: januártól 30 ezret is spórolhatsz

Ha lakáshitellel rendelkezel, az év eleje óta új lehetőség nyílt meg előtted a havi törlesztőd csökkentésére. A jogszabályváltozásnak köszönhetően éves szinten akár több mint 30 ezer forintot spórolhatsz, ha önsegélyező pénztáron keresztül fizeted a hiteled. Ráadásul ez személyenként értendő, tehát például házastársad is igénybe veheti. A trükk egyszerű, de csak egyszer mutatjuk meg!

Jogszabályváltozás

 

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakat szabályzó törvény egyik fontos változása, hogy idéntől lakáshitel törlesztésre is felhasználhatóak a befizetések. Pontosabban havonta a mindenkori minimálbér 15%-át (jelenleg 16.650 forintot) lehet ilyen célra igényelni. És miért érdemes ezt az éves szinten 200 forint híján 200 ezer forintot egy önsegélyezéssel is foglalkozó pénztáron átáramoltatni?

A matek

 

Önkéntes pénztári befizetésekre is jár a 20%-os adó-visszatérítés, mint ahogy azt már korábbi cikkünkben megírtuk. Ebből rögtön arra is gondolhatnánk: „De jó, akkor 20%-kal kevesebbet kell fizetnem majd hiteltörlesztésre!” Ám az ördög (mint mindig, most is) a részletekben rejlik:

  • Egyrészt a fentebb említett korlát miatt bármekkora összeget is fizetünk be az önkéntes pénztárunkba, éves szinten maximum 199.800 forintot fordíthatunk hiteltörlesztésre.
  • Másrészt a pénztárak is működnek valamiből, ami neked azt jelenti, hogy a befizetéseidből valamekkora összeg (általában a befizetéseid 6-7%-a) a működési költségre fordítódik. Így az adójóváírásnak körülbelül 75%-a lesz a nyereséged.

Tehát, ha befizetsz közel 200 ezer forintot, akkor egy évben körülbelül 30 ezer forintot nyerhetsz meg. Ám ez többszörözhető, amennyiben a hitelügyletben többen szerepelnek és mindenki így fizeti a hitelét. Különösen igaz ez a házastársakra. Így családi szinten máris 60 ezer forintnyi éves nyereséggel számolhatsz. (Például ennyivel több marad a nyaralásra. )

A legjobb lakáshitelt keresed? Abban is tudunk segíteni!

Amire érdemes felkészülni

 

Egyéb díjak

A folyamatos befizetésekből levont költségeken felül még találkozhatsz egyéb költségekkel is. Ilyen lehet például a be- és kilépési díj, esetleges kártyadíj. Mivel ezek nem rendszeresen kerülnek felszámításra, így ezzel a fentiekben nem számoltunk. Ám ne lepődj meg, ha az első évben (illetve kártyadíj esetében pár évente) néhány ezer forint költséget felszámolnak a pénztárak!

Várakozási idő

Szintén jogszabályi korlát, hogy első befizetéseink után fél évvel kérhetsz először kifizetést a hitel törlesztésére (akkor viszont az első fél éves befizetéseinket egyben is). Ezzel érdemes számolni, és addig közvetlen a banknak fizetni a törlesztőrészlet egészét.

Késleltetés, túlfizetés

Mivel a befizetéseid után járó 20%-os adójóváírást utólag kapod meg, így az első befizetéseinkhez képest több, mint 1 évvel jutsz a 30 ezer forinthoz. Ráadásul, mivel 199.800 forintnál nem lehet többet hiteltörlesztésre fordítani, így a két lehetőség előtt állsz:

  1. vagy annyival kevesebbet fizetsz be jövőre, hogy az adójóváírás összegét is hiteltörlesztésre tudod fordítani
  2. vagy felhasználhatod másra. Ebben az esetben pénztártól függően akár a patikákban, fogorvosi rendelőkben, optikában, tudsz vele vásárolni vagy iskolakezdési támogatásra, munkanélküliségi „segélyre” is felhasználhatod azt.

Garanciák

Sem a befektetéseket biztosító BEVA, sem a betéteket garantáló OBA nem terjed ki az önkéntes pénztárban kezelt vagyonra. Ezért érdemes alaposan megvizsgálni melyik szolgáltató mellett teszed le a garast. Nem hátrány, ha a pénztár háttere ért a pénzügyekhez.

Ettől függetlenül, ha csak lakáshitel törlesztésre használod, akkor maximum százezer forintot kockáztatsz, maximum fél évig (utána hozzáférhetsz a pénzhez).

Hogyan kezdj neki?

 

Bár valószínűleg egyre több egészségpénztár fogja alapszabályt módosítani, hogy minél teljesebb körű szolgáltatást nyújtsanak a tagjaiknak, jelenleg mindössze néhány helyen elérhető a szolgáltatás. Ezek közül valamelyikbe kell belépni.

önsegélyező pénztárak hiteltörlesztési lehetőségei

Hozzászólás írása

Mégsem

Kapcsolódó cikkeink

Egy elhallgatott alapigazság a lakáshitelekről

Kényelmes időszakot élünk: sokat csökkent a kamatszint és talán még tovább csökken. A hitelfelvevő fő ellensége, a kamatemelkedés soha nem tűnt távolabbinak, mint napjainkban. Sokan álltatják magukat azzal az illúzióval, hogy ha emelkedésnek indul a kamat, gyorsan lecserélik a hitelüket. A Bankmonitor.hu bemutatja, hogy érdemes-e egyáltalán eljátszani egy ilyen gondolattal. A színtiszta valóság a hitelfelvevők egyetlen mai pénzügyi kockázatáról.

Tovább a hírhez >>

Ezért emelkedhetnek még 11%-ot a budapesti lakásárak

Jelentős száguldást mutattak az elmúlt másfél évben a budapesti lakásárak. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy nemzetközi összehasonlításban még van tere az emelkedésnek. Sokak számára riasztó lehet, hogy az elmúlt időszakban minden harmadik vásárló befektetési céllal vette meg az ingatlant, hiszen ez akár a spekulatív áremelkedés jele is lehetne. A tények azonban mást sejtetnek…

Tovább a hírhez >>

Feliratkozás a Bankmonitor hírlevelére


 

Sikeresen feliratkoztál a Bankmonitor hírlevelére.

OLVASTAD MÁR?