Még 500 milliárd Ft vállalati hitel 2,5%-os kamaton! Csak az év végéig!

Még 500 milliárd Ft vállalati hitel 2,5%-os kamaton! Csak az év végéig!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-09-02
 

A tavaly indított Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében, mely a kis és középvállalkozások számára biztosít maximum 2,5%-os kamatteher mellett hitelt a kereskedelmi bankokon keresztül, eddig összességében 1040 milliárd Ft került kihelyezésre, több mint 14 ezer vállalkozás számára. Az NHP-t meghirdető és finanszírozó MNB a mai napon bejelentette, hogy további 500 milliárd Ft-ot biztosít a hitelprogram számára. Az NHP kétséget kizáróan a rendszerváltás utáni legkedvezőbb hitelprogram a KKV szegmens számára az akár 10 évre is elérhető fix 2,5%-os kamatával. Ki és hogyan érheti el? Ha vállalattulajdonos érdemes átgondolnia, milyen lehetőségei vannak a hitel felvételére.

Az MNB által biztosított aktuális hitelkeret 500 milliárd Ft volt, melyre vonatkozóan a bankok 2014. december 31-ig köthetnek szerződést. A bankoknál jelentkező hiteligénylési volumen hónapról hónapra növekedett az idei évben. A hiteligénylések dinamikájának fennmaradása mellett arra lehetett számítani, hogy december vége előtt kimerül a keret. A vállalatok hitelezésének támogatása érdekében ezért az MNB a hitelprogramhoz biztosított keretösszeg további 500 milliárd Ft-tal történő megemelése mellett döntött. 

Fontos tehát, hogy a 2,5%-os kedvezményes kamatot biztosító NHP hitelszerződéseket év végéig meg kell kötni, a keretösszeg megemelése nem jelenti a program időbeli hatályának meghosszabbítását. 

A legfontosabb gyakorlati tudnivalók a hitellel kapcsolatban 

  • maximális kamat: 2,5% (ugyanakkor kiemelkedően jó cégek esetében a bankok versenyeznek a hitelért és így ennél alacsonyabb kamat is elérhető, láttunk már finanszírozást 1,7%-on is) 
  • hitel minimum összege: 3 millió Ft (gyakorlatban a legtöbb bank 10 m Ft-os minimumot alkalmaz)
  • a hitel maximum összege: 10 milliárd Ft (átlagos hitelérték 30-50 millió Ft között mozog)
  • elérhető hitelfajták: 
    • forgóeszköz hitel készlet és vevő finanszírozásra maximum 3 évre
    • beruházási hitel maximum 10 évre (eszközvásárlás, ingatlan beruházás, cégfelvásárlás)
    • EU pályázat előfinanszírozás
    • lízing
  • az ingatlan beruházások és vásárlások kötöttséggel bírnak: kizárólag saját tevékenyéghez kapcsolódó ingatlanhoz vehető fel NHP hitel, bérbeadás csak cégcsoporthoz tartozó vállalat számára történhet meg

Ki kaphatja meg a hitelt? 

A hitel teljes kockázatát a hitelszerződést aláíró bank viseli. Azaz, ha a hitelfelvevő nem tudja visszafizetni, a banknak akkor is vissza kell fizetnie az MNB által biztosított 0%-is forrást (mely kihelyezésre kerül 2,5%-on). Ebből adódóan a hitelhez klasszikus elbírálási folyamaton keresztül lehet hozzájutni. 

Az alábbi form kitöltésével megvizsgálható, hogy a cége alkalmas-e az Növekedési Hitel felvételére:


Széchenyi hitel
Bankmonitor



Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés