Még vonzóbbá vált az állampapír-vásárlás

Még vonzóbbá vált az állampapír-vásárlás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-24 Frissítve: 2020-05-05
 

Az állampapírok kockázatvállalás nélkül fizetett magas kamataik miatt eddig is nagy népszerűségnek örvendtek. A WebKincstár nehezen kezelhetősége miatt azonban a megtakarítások Államkincstárnál való internetes nyomon követése egyáltalán nem volt egyszerű. Március 21-én viszont már egy teljesen új rendszer fogadta a megtakarítókat. Hogy mi változott ebben, illetve a legnépszerűbb állampapírok kamatiban, az alábbiakban olvashatod el.

Az állampapírok eddig is a legjobb kockázatmentes megtakarítások közé tartoztak, az Államkincstárnál való megvásárlásuk és nyomon követésük azonban hagyott maga után némi kívánnivalót. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően azonban ez a helyzet megváltozott. Március 21-én ugyanis üzembe állt az új WebKincstár felület, ami már egy külföldi nagybank netbankjával vetekszik mind kinézetében, mint kezelhetőségében.

Ilyen volt a WebKincstár 2013-ban:

webkincstar regi
Néhány nappal ezelőtt még így nézett ki:


A legújabb verzió pedig ilyen:

webkincstar uj
Több nagyon hasznos és felhasználóbarát funkció került az új kezelőfelületre. Az egyik ilyen például, hogy a saját fiókodba való bejelentkezéssel mostantól az összes olyan számlát is kezelni tudod, amelyekhez meghatalmazásod van. Korábban hasonlóra nem volt lehetőséged, mindig ki-be kellett lépegetned, ha például egy hozzátartozód megtakarításait szeretted volna intézni.

Ugyancsak egyszerűsödött az egy felhasználóhoz tartozó számlák kezelése. Az új rendszerben már egy legördülő menüből választhatod ki, melyik számlád adatait szeretnéd látni. Emellett pedig ugyancsak újdonságot jelent, hogy a Portfólió áttekintő oldalon már az esedékesség típusát is jelölik. Így könnyen átláthatod, melyik állampapírodnál számíthatsz kamatfizetésre, illetve melyiknél lejáratra, vagyis a kamaton kívül a tőke visszafizetésére is.

Az állampapír Államkincstárnál való megvásárlása ezentúl tehát már nem csak kamatok, és a teljes körű állami tőke- és hozamgarancia miatt vonzó. Mostantól az ilyen formában befektetett pénzed kezelése is sokkal egyszerűbb és átláthatóbb lesz.

Hirdetés

Hirdetés

Változnak a kamatok!

Bár az állampapírok az ígért kamatokat mindig kifizetik, érdemes odafigyelni arra, hogy ezek hogyan változnak. Az utóbbi napokban kimondottan nagy volt a mozgás ezekben: a Prémium Euró Magyar Államkötvények (2018/X) kamatát például megemelték, és március 21-től 2,1% helyett 2,2%-ot fizetnek évente.

A Féléves Kincstárjegyek (FKJ) kamatainak csökkentését pedig az MNB kamatvágásával szinte egy időben jelentették be: március 29-től ezek 2,25% helyett már csak 2%-ot adnak. Azoknak tehát, akik még a korábbi, magasabb kamaton szeretnék fél évre lekötni a pénzüket, március 25-ig le kell adniuk a vételi megbízást az FKJ-ra.

Állampapírokon kívül másfajta befektetések is érdekelnek? Találd meg a legjobbakat alábbi kalkulátorunk segítségével!

1
Hirdetés
Hirdetés