Megdöbbentő: imádni fogod a magyar bankokat!

Megdöbbentő: imádni fogod a magyar bankokat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-15
 

A Bankmonitor.hu-nál érdeklődőkkel beszélgetve a legtöbbször azt érezzük, hogy az átlag magyar nem tudja hová tenni a hazai kamatszintet, nem tud mit kezdeni a saját pénzével, mert „1%-on kössem le?” Az alábbiakban megmutatjuk, hogy hatalmas tévedésben élünk és Európa legtöbb országában sárga irigységgel tekintenek a hazánkban elérhető kamatszintre.

Ha összehasonlítunk, akkor azt euróban érdemes megtenni. Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy Közép- és Nyugat-Európában az állampapírok milyen hozamszintet kínálnak. 

nemzetközi államkötvény hozamok

Az első és legfontosabb tanulság, hogy Nyugat-Európában több, mint 5 évre kell ma ahhoz befektetni, hogy pozitív hozamot tudjunk elérni, azaz több pénzt kapjunk vissza,mint amennyit befektettünk. Dél-Európában, Olaszország esetében ez már 3 évnél bekövetkezik. 

Közép-Európában is tombolnak a negatív kamatok. Még Romániában is alacsonyabb az államkötvények hozama, mint Magyarországon. Lengyelországban 4 évnél, Csehországban 5 évnél kezdődik a pozitív hozam… 

Kis nemzetközi kitekintőnk után nem maradt más hátra, mint a régi magyar bölcsesség felidézése:

„Ki a kicsit nem becsüli…” Ideje tehát mindenkinek átgondolnia, hogy továbbra is parlagon szeretné hagyni a pénzét (Magyarországon a készpénz aránya a megtakarításokon belül 14%, szemben a német 2%-kal).

  

Válassz a szabadon lévő pénzednek valamilyen kamatozó, hozamot termelő lehetőséget:

1
Hirdetés
Hirdetés