BANKI TERMÉKEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

Hír

Mekkora lakáshitelhez elég az új, megemelt minimálbér?

Idén januárjától a mindenkori minimálbér havi bruttó 111.000 forint. Ennek a nettó összege, ha semmilyen családi kedvezményt nem veszünk figyelembe, 73.815 forint. Ez kb. 5 ezer forinttal magasabb, mint tavaly. Mennyivel növelte meg ez az összeg a hitelezhetőségedet, ha minimálbérrel vagy bejelentve?

Jövedelmet minden hiteligénylésnél igazolnod kell, méghozzá a mindenkori minimálbért legalább elérő összeget. Ennek a forrása lehet munkabér, öregségi nyugdíj, véglegesített rokkant nyugdíj, véglegesített járadék, stb.

A mindenkori minimálbér (jelenleg 73.815 forint) megléte alapfeltétel, de nem minden esetben elegendő a kívánt hitelösszeg felvételéhez.

A jövedelemnél nem csak annak elfogadhatóságát, hanem a terhelhetőségét is vizsgálják a bankok. Azt, hogy melyik bank hány százalékban engedi megterhelni a jövedelmedet, a bank belső hitelezési szabályzatától függ. Természetesen semmilyen körülmények között nem engedhetik a törvényi felső korlátot átlépni. Ez a korlát (JTM) szabja meg, hogy a jövedelmed mekkora százalékát fordíthatod hiteltörlesztésre. 400 ezer forint/hó jövedelem alatt 50%, felette pedig 60%-ig lehet maximum megterhelni egy jövedelmet.

Ha éppen lakáshitelt keresel, használd a Bankmonitor által készített alábbi kalkulátort. Segíteni fog, hogy megtaláld a számodra legjobb ajánlatot.

Azért azt ugye nem gondolja senki komolyan, hogy minimálbérből bármely bank engedne közel 37 ezer forintot hiteltörlesztésre fordítani. Azok az idők már elmúltak!

Ne feledkezz meg arról sem, hogy a bankok a megélhetési költséget levonják a figyelembe vehető, nettó jövedelemből. Az így megmaradt szabad rész fordítható hiteltörlesztésre, melybe beleszámítják a már meglévő hiteleid törlesztő részletét valamint a most felvenni kívánt kölcsön törlesztőjét is.

Gyakorlati tapasztalatunk a Bankmonitor.hu-nál, hogy reálisan a jövedelem 35-40%-ával lehet megterhelni egy minimálbér körüli jövedelmet. Ez azt jelenti, hogy 25-29 ezer forintos havi kötelezettséget vállalhatsz be, ha az igazolt jövedelmed a minimálbér összegének felel meg.

Mekkora hitelhez elég egy minimálbér?

 

Felvehető hitelösszeg eltérő futamidő esetén
mindenkori minimál bérrel

 

Figyelembe véve a törvényi előírást, miszerint egy ingatlanra maximum a piaci érték 80 százalékáig lehet jelzálogjogot bejegyezni, 4,5 millió forint hitelt felvéve egy 5,6 millió forint értékű lakást tudsz megvenni.

Milyen jövedelmet fogadnak el általában a bankok?

A bankok többféle jövedelemtípust különböztetnek meg; elsődleges és kiegészítő jövedelmet. Ez minden típusú hitelnél így van, legyen szó ingatlanfedezetes, vagy személyi kölcsönről.

Elsődleges az a jövedelem, amit például munkabérként, vállalkozói jövedelemként, külföldi munkabérként, saját jogon járó nyugdíjként kapunk. Természetesen ezt munkáltatói igazolással, bankszámlakivonattal, határozattal, az illetékes adóhatóság által kiállított igazolással is alá kell támasztanunk.

Nagyon fontos, hogy próbaidő vagy felmondási idő alatt lévő munkavállaló nem kaphat hitelt.

Kiegészítő - másodlagos - jövedelem az, ami önállóan nem, csak kiegészítésként fogadható el. Ilyen pl. a GYES, GYED, családi pótlék, gyermektartás, bónusz, cafetéria. Ezek elfogadása egyedi és bankonként eltérő módon kezelik.

A jövedelmeket és a maximálisan bevállalható törlesztőrészletet eddig is vizsgálták a bankok belső szabályzatuk alapján. 2015. januártól egy egységes, maximális korlátot kell betartani (ez az emlegetett JTM mutató), amelytől a bankok természetesen szigorúbb feltételeket is előírhatnak.

Hozzászólás írása

Mégsem

Kapcsolódó cikkeink

Egy elhallgatott alapigazság a lakáshitelekről

Kényelmes időszakot élünk: sokat csökkent a kamatszint és talán még tovább csökken. A hitelfelvevő fő ellensége, a kamatemelkedés soha nem tűnt távolabbinak, mint napjainkban. Sokan álltatják magukat azzal az illúzióval, hogy ha emelkedésnek indul a kamat, gyorsan lecserélik a hitelüket. A Bankmonitor.hu bemutatja, hogy érdemes-e egyáltalán eljátszani egy ilyen gondolattal. A színtiszta valóság a hitelfelvevők egyetlen mai pénzügyi kockázatáról.

Tovább a hírhez >>

Ezért emelkedhetnek még 11%-ot a budapesti lakásárak

Jelentős száguldást mutattak az elmúlt másfél évben a budapesti lakásárak. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy nemzetközi összehasonlításban még van tere az emelkedésnek. Sokak számára riasztó lehet, hogy az elmúlt időszakban minden harmadik vásárló befektetési céllal vette meg az ingatlant, hiszen ez akár a spekulatív áremelkedés jele is lehetne. A tények azonban mást sejtetnek…

Tovább a hírhez >>

Feliratkozás a Bankmonitor hírlevelére


 

Sikeresen feliratkoztál a Bankmonitor hírlevelére.

OLVASTAD MÁR?