Segítség! Vírust kaptam a telefonomtól!

Segítség! Vírust kaptam a telefonomtól!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-06-01
 

Régóta riogatnak vele, de eddig az okostelefonos vírusok és levélszemét nem borította el a telefonjainkat. Az operációs rendszereket fejlesztő világcégek nagyon ügyelnek arra, hogy sem az operációs rendszerekbe, se az azokon futó alkalmazásokba ne kerüljön kártevő. A csalók pont ezt a biztonságérzetünket használják ki számítógépünk megfertőzésére!

„iPhone készülékemről küldve”. Ki ne találkozott volna már ezzel a kis mondattal egy e-mail végén? Az okostelefonoknak hála ugyanis nem kell a számítógép előtt ülni az e-mailek böngészéséhez. Megszoktuk azt is, hogy az okostelefonunkra telepített hasznos programok időnként e-mailt küldenek nekünk, amiben jótanácsok és különféle figyelmeztetések vannak.

A gyanútlan felhasználó rákattint ezekre az üzenetekre, e-mailekre és máris megtörtént a baj. Postaládáját kéretlen üzenetek fogják elborítani. A levélszemét küldői ugyanis pont azt használják ki, hogy az okostelefonokra nem gyanakszunk, azokról nem feltételezzük, hogy onnan bármiféle ártalmas tartalom jön.

Biztonságban a világhálón? Erre is alkamas egy okostelefon! most meglepő áron hozzájuthatsz egy ilyen mindent tudó készülékhez! Kattints!


1
 

Szerencsére nem is jön. A csalók, azaz az adathalászok vagy a levélszemét küldők csak az okostelefonok és azok alkalmazásai által küldött üzenetekhez kísértetiesen hasonló e-maileket készítenek. Ebben van egy hivatkozás, amire ha a címzett rákattint, akkor számítógépe már meg is fertőződött.

A felmérések szerint az ügyeskedők legtöbbször az iPad, az iPhone és a Samsung Galaxy készülékek ismertségére építenek, illetve a különféle ingyenes csevegőalkalmazások (Viber, WhatsApp, Hangouts) nevében küldenek üzenetet a gyanútlan felhasználóknak. A gond az, hogy az így álcázott üzeneteket a szűrők sem érzékelik, mivel a kártékony hivatkozások egy csomó teljesen legális link közé vannak elrejtve.

Védekezni a jelenség ellen csak nagy odafigyeléssel lehet, hiszen a felhasználók zömének nem fordul meg a fejében, hogy gyanakodjék az okostelefonos üzenetekre. Érdemes talán a küldő e-mail címét megvizsgálni. Ha a levél az Egyesült Államokból vagy Oroszországból, esetleg Kínából érkezett, akkor gyanakodjunk, mert ez a három ország felelős a postafiókokat elborító levélszemét áradat oroszlánrészéért.

Hirdetés
Hirdetés