BANKI TERMÉKEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

Hír

Tavaszi roham várható az ingatlanpiacon? Előzd meg!

Lassan emelkedő lakásárak és kedvező finanszírozási lehetőségek várják idén az új otthon után ácsingózó magyarokat. Mivel tavasszal nagy roham várható az ingatlanpiacon, érdemes ezt megelőzni és még ebben a hónapban rástartolni a rendkívül alacsony kamatozású piaci lakáshitelekre.

A téli hónapok nem a lakásvásárlásról szólnak Magyarországon és ez nem volt másként 2016 első hónapjában sem. A Duna House ingatlanközvetítő cégcsoport becslése szerint januárban 8961 lakás cserélt gazdát, ami minimálisan, 1%-kal kisebb szám, mint tavaly januárban. Csaknem két éve nem láttunk olyan kevés adásvételt a lakáspiacon, mint 2016 első hónapjában.

Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy ilyenkor mekkora a vevők érdeklődése, hiszen abból következtetni lehet arra, mekkora lehet a roham tavasszal. Nos, e tekintetben biztatóak a kilátások, hiszen a Duna Housenál regisztrált lakást venni kívánók száma 10 százalékkal nagyobb volt, mint 2015-ben.

DH lakásár index

A piac élénkülése már tavaly megkezdődött, hiszen 2014-hez képest 20 százalékkal 135 ezer darabra ugrott a lakáseladások száma. A felfutó keresletnek megfelelően tavaly egész évben lassan, de biztosan emelkedett a lakások ára. Az új otthon után vágyóknak azonban nem kell aggódniuk, a Duna House lakásárindexe a tavalyi emelkedés után is csak a 2008-as szinten van.

Ha Te is éppen lakást szeretnél vásárolni, akkor használd az alábbi kalkulátorunkat a legjobb lakáshitel kiválasztásához. Sokat fog segíteni, hogy megtaláld a számodra legkedvezőbb megoldást.

Mennyi a tégla, mennyi a panel?

 

A téglalakások ára vidéken Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, négyzetméterenként 340 ezer forint, ami megközelíti a budapesti téglalakások 376 ezer forintos átlagárát.

A fővárosban egyébként ebben a szegmensben az V. kerület a legdrágább, ahol négyzetméterenként átlagosan 655 ezer forintot kóstál egy lakás.

Ugyanez a felállás a panellakások esetében is. Vidéken itt is Győr-Moson-Sopron megye vezet 240 ezer forintos négyzetméterárral, ami megközelíti a budapesti panelek 261 ezer forintos árát. A fővárosban a legdrágábbak a XI. kerületi panellakások, azok átlagára 336 ezer forint volt 2015 második félévében.

Jó hír, hogy adásvételkor lehet alkudni, Budapesten átlagosan 4,5, vidéken 6,3 százalékot faragható a meghirdetett árakból.

Roham jön az ingatlanpiacon?

 

Könnyen lehet, hogy idén tavasszal beindulhat az eddiginél is nagyobb pörgés a piacon. A felfutást több dolog is segítheti. A legfontosabb, hogy az új CSOK támogatási rendszer rendkívül kedvező akár az új, akár a használt lakást vásárlók számára.

E tekintetben azonban van egy apró bökkenő: a piacon nagy valószínűséggel nem lesz elegendő újépítésű CSOK kompatibilis lakás ahhoz, hogy igénybe lehessen venni a 10-10 millió forintos állami segítséget. Ez a piac csak az építkezések beindulása után, várhatóan 1-1,5 év múlva futhat fel.

Aki ennyit nem tud várni, esetleg szeretné kihasználni a lakásárak megugrása előtti kedvező pillanatot, annak érdemes megfontolnia a piaci lakásvásárlási hitel felvételét.

Ezek kamatai ugyanis mostanság jóval kedvezőbbek, mint a korábban széles körben elterjedt svájci frank alapú hitelek kamata volt. Egy 20 milliós használt lakás megszerzésére fordítható, 20 éves futamidejű 10 millió forintos hitelt már kb. 4 százalékos kamat mellett lehet igényelni.

Hozzászólás írása

Mégsem

Kapcsolódó cikkeink

Egy elhallgatott alapigazság a lakáshitelekről

Kényelmes időszakot élünk: sokat csökkent a kamatszint és talán még tovább csökken. A hitelfelvevő fő ellensége, a kamatemelkedés soha nem tűnt távolabbinak, mint napjainkban. Sokan álltatják magukat azzal az illúzióval, hogy ha emelkedésnek indul a kamat, gyorsan lecserélik a hitelüket. A Bankmonitor.hu bemutatja, hogy érdemes-e egyáltalán eljátszani egy ilyen gondolattal. A színtiszta valóság a hitelfelvevők egyetlen mai pénzügyi kockázatáról.

Tovább a hírhez >>

Ezért emelkedhetnek még 11%-ot a budapesti lakásárak

Jelentős száguldást mutattak az elmúlt másfél évben a budapesti lakásárak. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy nemzetközi összehasonlításban még van tere az emelkedésnek. Sokak számára riasztó lehet, hogy az elmúlt időszakban minden harmadik vásárló befektetési céllal vette meg az ingatlant, hiszen ez akár a spekulatív áremelkedés jele is lehetne. A tények azonban mást sejtetnek…

Tovább a hírhez >>

Feliratkozás a Bankmonitor hírlevelére


 

Sikeresen feliratkoztál a Bankmonitor hírlevelére.

OLVASTAD MÁR?