Te hol igényled a CSOK-ot? Vigyázz, nagyon mellényúlhatsz!

Te hol igényled a CSOK-ot? Vigyázz, nagyon mellényúlhatsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-02-26 Frissítve: 2017-03-09
 

A 10+10 milliós CSOK támogatás jelentősen megkönnyíti a lakásvásárlást. Míg a kedvezményes kamatozású hitelt gyakorlatilag mindegy, hogy hol vesszük fel, addig óriási különbség van abban, hogy melyik banknál helyettesíti a támogatás összege a kötelezően előírt önerőt. Kiszámoltuk, hol mennyi pénzre van szükséged egy 20 milliós lakás megvásárlásához!

Szinte mindegy, hogy hol vesszed fel a 10 milliós CSOK hitelt – nem itt van a különbség

Az új lakás vásárlása vagy építése esetén igényelhető kedvezményes kamatozású CSOK hitel a legolcsóbb lakáshitel ajánlat a piacon. Az adós által fizetendő kamat a futamidő alatt végig fix, évi 3%. A felvehető hitel maximális összege pedig 10 millió Ft.

A bankok ajánlatait összehasonlítva azt látjuk, hogy törlesztőrészlet és teljes visszafizetés tekintetében gyakorlatilag nincs közöttük különbség. Az apró THM eltérést pedig rendszerint az egyes kezdeti költségekre (mint például az értékbecslési díjra vagy a folyósítási jutalékra) vonatkozó akciók magyarázzák.

10 milliós CSOK hitelBár árazás tekintetében nincs komoly eltérés az ajánlatok között, mégsem mindegy, hogy melyik banknál igényled a CSOK-ot. Míg egyik banknál akár készpénzes önerő nélkül is megvalósíthatod a vásárlást, addig máshol több millióra lesz szükséged.

Hirdetés

Hirdetés

Kinél és mikor számít önerőnek a CSOK támogatás?

Nem egységes a bankok gyakorlata abban a tekintetben, hogy a vissza nem térítendő állami támogatás helyettesíti-e az önerőt vagy sem. Az MNB álláspontja szerint a CSOK alapvetően önerő, de a bank kockázati megítélése alapján előírhat készpénzes önerőt is.

Így előfordulhat olyan faramuci helyzet is, hogy ugyan a 10+10 CSOK fedezi a kinézett ingatlan vételárát (pl. új építésű 60nm-es új építésű lakás egy vidéki kisvárosban… nagyvárosban szinte kizárt), azonban a szükséges 10-30% önerő hiányában mégsem vehetjük meg az ingatlant.

CSOK önerőEmellett az sem mindegy, hogy az igénylő már meglévő gyermek(ek)re vagy vállalt gyermek(ek) után kéri a támogatást, hiszen a jövőbeli teljesítés kimenetele bizonytalan. Ugyanis, ha később nem születik meg a vállalt gyermek, akkor a támogatást büntetőkamatokkal kell visszafizetni, ráadásul alapesetben egyösszegben!

Ezért, ha a bank a támogatás mellé hitelt is nyújtott, akkor a felelős hitelezés égisze alatt ezzel a kockázattal is számolnia kell. Márpedig ha egy 10 millió Ft-os támogatást hirtelen büntetőkamatokkal kell visszafizetni, az egy átlag feletti jövedelemmel rendelkező adóst is padlóra küldheti, ami a banki hitel visszafizetését is ellehetetlenítheti. Így fordulhat elő az, hogy vállalt gyermekek esetén a bank szigorúbb szemmel vizsgálja a hitelkérelmet.

Idén már kétszer is jelentősen módosultak a támogatás szabályai. A legfontosabb CSOK változásokat is tartalmazó kalkulátorunk segítségével megtudhatod, hogy mekkora támogatásra vagy jogosult! Cikkünk a kalkulátort követően folytatódik.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

 

Ennyi pénzre lesz szükséged

Nézzünk egy konkrét esetet! Amennyiben az igénylő jogosult a 10+10 CSOK-ra, úgy egy 20 milliós ingatlan megvásárlásához banktól függően akár készpénzes önerő nélkül is belevághat, míg „legrosszabb” esetben 4 millió forint saját erő felhasználása az elvárás.

CSOK készpénzes önerőMég egyszer felhívjuk a figyelmet, hogy a hitel elbírálásakor a vállalt gyermekek sokkal nagyobb kockázatot hordoznak magukban, mint a meglévők – mind az igénylő, mind a bank számára –, ezért szigorúbb hitelbírálatra és ügyfélminősítésre kell számítani ilyen esetben.

Nagyobb értékű ingatlan esetén mindez kiegészül piaci hitellel is, így még tovább bonyolódik a helyzet és lassan átláthatatlanná válik az igénylő számára, hogy mik is a lehetőségei, melyik bankot érdemes választania. Amennyiben hasonló helyzetben vagy és nem akarsz elveszni a bankok útvesztőjében, akkor add meg néhány adatod és szakértő kollégánk segít eligazodni!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés