BANKI TERMÉKEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

Hír

Új befektetési alap Zsiday Viktortól – De hogyan vehető meg?

A Concorde Alapkezelő és Zsiday Viktor gondozásában működő Citadella volt a legsikeresebb abszolút hozamú befektetési alap 2015-ben, viszont tavaly év vége óta új befektetőket már nem fogadnak. Van viszont egy másik lehetőség is, ha valaki Zsidayra szeretné bízni a megtakarításait. Ez a másik lehetőség ráadásul a korábbiaknál egy picit vonzóbbá is vált 2016. január 1-től.

2015-ben a magyar abszolút hozamú alapok közül a Zsiday Viktor által kezelt Citadella Alap érte el a legmagasabb, 14% feletti hozamot. Ez a befektetés annyira népszerű lett a tavalyi év során, hogy novemberben be is zárták: már nem (vagyis csak nagyon drágán) vásárolható meg.

Meglepetés: elfogyott 2015 legjobb befektetése, mind megvették.

Januárban viszont a Concorde Alapkezelő indított egy újabb alapot, amit szintén Zsiday Viktor kezel, ez pedig a Plotinus Származtatott Befektetési Alap.

Sokan felkapták a fejüket, hátha most újra lehetőségük nyílik, hogy arra a szakértőre bízzák a pénzüket, aki 2015-ben a legjobb teljesítményt nyújtotta, de ez az Alap külső befektetők számára sajnos nem elérhető.

Akkor miért csinálták?

Mégis van a dologban érdekesség. Zsiday Viktorra 2015-ben is kétféleképpen lehetett rábízni a megtakarításainkat: vagy megvettük a Citadella alapot, vagy vásároltunk a magyar tőzsdén a Plotinus Vagyonkezelő részvényeiből. Utóbbit szintén ő kezeli és egy befektetési alaphoz nagyon hasonlóan működik.

Három „probléma” volt viszont a Plotinus befektetéssel a Citadellához képest:

  1. A Plotinus deklaráltan egy sokkal kockázatosabb stratégiát követ, mint a Citadella. Nagyobb hozamot tud elérni, de nagyobb bukót is tud elszenvedni.

  2. Bármely befektetési alappal szemben (így a Citadellával szemben is) a Plotinust nem azon az áron lehet megvásárolni és eladni, ami a cég vagyonából adott napon következik, hanem olyanon, amilyenen a tőzsdén éppen eladó/vevő van a részvényekre. Jelen sorok írásakor például 5150 forintos áron 1345 darab Plotinus részvény megvásárolható éppen a tőzsdén, míg 5148 forintos áron 50 darabot lehet eladni. Ez most egészen jó, de ez minden pillanatban változhat, láttunk már olyat a Plotinusnál, hogy 5-10% különbség volt a vételi és az aktuális eladási árfolyam között.

  3. Míg a Citadella befektetéseinek értékéről az alap napi árfolyama folyamatos információt adott, addig a Plotinus a múltban csak havonta egyszer adott tájékoztatást arról, hogy hogy áll a cég vagyona. Vagyis csak havonta egyszer értesülhettünk arról, hogy Zsiday Viktor mennyit nyert, vagy éppen bukott azokon a befektetéseken, amiket „nekünk kezelt” a Plotinusban.

Ezt a harmadik problémát küszöbölték ki most Zsidayék azzal, hogy indítottak egy Plotinus befektetési alapot és ahelyett, hogy a Plotinus Vagyonkezelő kereskedne a tőzsdéken, egyszerűen megvásárolja az alapot és a kereskedés pedig az alapban zajlik. Aki pedig Plotinus részvényt vesz, az nap mint nap követheti a Plotinus Alap árfolyamát és értesülhet róla, hogy milyen eredményeket hozott a kereskedés.

Ha éppen befektetést keresel, akkor jó szívvel ajánljuk a Bankmonitor alábbi kalkulátorát. Segíteni fog megtalálni azt a megoldást, ami passzol Hozzád.

A nagyobb átláthatóságon kívül van ennek a konstrukciónak még egy előnye, ez pedig a biztonság. Amíg a Plotinus (mint cég) maga kereskedett a tőzsdéken, addig a vagyont brókercégeknél tartotta. Márpedig a brókercégek tönkre tudnak menni, s ilyenkor a vagyon elúszhat, ezt 2015-ben minden magyar megtanulta a Quaestor-BudaCash-Hungária példáján.

A befektetési alapok esetében viszont a vagyon egy letétkezelőnél van, ami sokkal biztonságosabb egy mezei brókercégnél. Erről már írtunk korábban az alábbi cikkünkben: Itt a pénz, hol a pénz? – Pénzed útja a befektetési alapban 

Azért mielőtt mindenki rohanna Plotinus részvényeket venni, ne felejtsük el, hogy a fenti három Citadella-Plotinus különbségből kettő még most is él, csak a harmadik tűnt el. Ezen felül van még két további fontos figyelmeztetésünk:

  1. A Plotinus Vagyonkezelőnek vannak más befektetései is, nem csak a Plotinus befektetési alap. Van például a tulajdonukban ingatlanos és autólízing cég, valamint övék a Budapesten most már egészen ismert DAVID Gerincklinika is. Ez azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy hiába emelkedik meredeken a Plotinus befektetési alap árfolyama, a Plotinus részvények mégsem mennek sehová, vagy akár zuhannak. Ha Plotinus részvényt veszünk, azzal nem csak a Plotinus befektetési alapot vásároljuk meg, hanem a fent említett cégeket is.

  2. A Plotinus is felhívta a figyelmet, hogy bár törekednek a legtöbb tőkepiaci befektetést az alapban megvalósítani, azért a jövőben is lehetnek olyanok, amiket a Plotinus Vagyonkezelő valósít meg és nem az alap.

A 2016-os évben átmeneti jelleggel a Plotinus Vagyonkezelő továbbra is közzé teszi minden hónap lezárása után néhány napon belül, hogy a cégnek mekkora a vagyona. A 2017-es évtől kezdve, viszont erre már nem kerül sor, úgy látják, hogy ekkortól fogva elegendő segítséget fog nyújtani a cég negyedévente közzétett beszámolója, illetve a Plotinus Származtatott Befektetési Alap vagyonalakulása.

Hozzászólás írása

Mégsem

Kapcsolódó cikkeink

Ennyit hoz majd a befektetésed!

A múltbeli hozamoknak nem sok közük van egy befektetés jövőben várható teljesítményéhez. Mégis számtalan megtakarító a befektetési döntéseit egyedül ezek alapján hozza meg. Az alábbiakban látod, miért is követnek el ők óriási hibát, és segítünk abban, hogy hogyan kellene befektetési döntést hoznod és mi lesz annak az eredménye!

Tovább a hírhez >>

Külföldön dolgozol? Ide teheted a hazahozott pénzedet!

Ha te is azon több, mint 100 ezer magyar honfitársunk közé tartozol, aki külföldön dolgozik, akkor találkozhattál azzal a problémával, hogy mit kezdj a megtakarított pénzeddel. Egyik lehetőség, hogy hazaküldöd a megkeresett pénzt. Ez a lépés azonban jóval összetettebb, mint elsőre tűnhet. Hogy hozhatod haza a pénzed a legolcsóbban? Milyen befektetési lehetőségeid vannak, ha hozamot is szeretnél elérni? Mindez mennyibe kerül? Az alábbiakból minden kérdésre választ kapsz.

Tovább a hírhez >>

Tízezreket nyerhetsz, ha meg mered tenni ezt a lépést

A magyar lakosság nagy része birtokol befektetési alapokat úgy, hogy a pénzügyekhez nem értenek, és nem is szeretnének vele foglalkozni. Időnként azonban nem lehet megúszni, hogy döntést kelljen hozni. Ilyen eset például egy értékpapírszámla-váltás, amivel könnyen tízezreket spórolhatsz úgy, hogy még a pénzügyekhez sem kell értened. Az alábbiakban eláruljuk, hogy mit is kell tenned!

Tovább a hírhez >>

Feliratkozás a Bankmonitor hírlevelére


 

Sikeresen feliratkoztál a Bankmonitor hírlevelére.

OLVASTAD MÁR?