BANKI TERMÉKEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

Hír

Vakok között félszemű… Tényleg olcsók lettek a családi házak?

Olvasom az egyik ingatlanhálózat elemzését: „tavaly a 60-70 millió Ft-os családi házak iránt még jelentős volt a kereslet… idén azonban a CSOK miatt kevesebb, mint a felére esett…” Tegnap az egyik ismerősöm említette, hogy a használt családi házak jelentős áreséséről hallott… Érdemes egy kicsit gondolkozni és elővenni a számológépet, hogy hol lehet az igazság?

Érthető, hogy szenzációs dolog a CSOK. Magyar emberhez még soha nem vágtak hozzá 10.000.000 Ft-ot, hogy viheti és nem kell visszahozni… De 10 millió Ft ide, vagy oda, a jó pénzügyi döntések mögött nagyon egyszerű a matematika. Jelen esetben alsó tagozat tudásszintje is elegendő.

Vegyük elsőként az új építésű és a használt ingatlanok árkülönbözetét. Ez nagyon óvatosan számolva is minimum 30%-40%. Ez a fentebb említett 60-70 millió Ft-os kategóriában annyit jelent, hogy az új építésű megfelelője ezeknek a családi házaknak 78-98 millió Ft-ba kerül. A különböztet 18-28 millió Ft.

Miből fizethető ki ez az árkülönbözet? A vissza nem térítendő CSOK 10 millió Ft. Az ehhez kapcsolódó 10 millió Ft-os kedvezményes hitel kamatozása ugyan fix 3%, de az emberek 99%-á tökéletesen tudja és érti: ezt a második 10 milliót vissza kell fizetni.
Van tehát egy 18-28 millió Ft-os ártöbblet, melyből 10 milliót fedez a CSOK. Még 8-18 milliót kifizetünk csak azért, hogy „nullkilométeres” legyen a házunk? Vagy az újépítés élménye, az „én határozom meg milyen legyen a ház” ezt a minimális különbséget feledteti?

Bizonyos esetekben egészen biztosan „igen” a válasz a kérdésekre. A számok azonban jól mutatják, hogy a piacon nem alakulhat ki áresés a használt családi házaknál pusztán a CSOK következtében, mert az egyébként sem kis árkülönbözet további emelkedése evidenciálisan növelné a használt házak népszerűségét, keresletét.

És fentiekben még nem vettük számításba, hogy

  1. szükség lesz 3 gyerekre is a 10+10 millió Ft-hoz. Ha csak ígérjük, de nem születik meg a 3 gyerek, akkor az nagyon sokba fog kerülni. Ez érdemi kockázat.
  2. a telekárak emelkedése az elmúlt 3 hónapban Budapesten felemésztette a CSOK-ból származó 10 millió Ft nagy részét, esetenként az egészet!!!

Fentiekből adódóan, ha valaki olyan jó minőségű használt családi házat talál, melynek „jelentősen esett az ára a CSOK miatt”, akkor azonnal vegye meg. Alkalmi vétel lesz…
Természetesen a fenti példától eltérően nem csak 60-70 millió Ft-os árszinten kaphatók családi házak és a számok más ártartományban máshogy arányulnak egymáshoz. Ettől függetlenül a logika azonos módon érvényesül eltérő árszinten is…

Ráadásul gyors és könnyű a finanszírozás a használt lakásokhoz, házakhoz. Soha nem volt még ilyen olcsó Magyarországon a lakáshitel:  

 

Hozzászólás írása

Mégsem

Kapcsolódó cikkeink

Egy elhallgatott alapigazság a lakáshitelekről

Kényelmes időszakot élünk: sokat csökkent a kamatszint és talán még tovább csökken. A hitelfelvevő fő ellensége, a kamatemelkedés soha nem tűnt távolabbinak, mint napjainkban. Sokan álltatják magukat azzal az illúzióval, hogy ha emelkedésnek indul a kamat, gyorsan lecserélik a hitelüket. A Bankmonitor.hu bemutatja, hogy érdemes-e egyáltalán eljátszani egy ilyen gondolattal. A színtiszta valóság a hitelfelvevők egyetlen mai pénzügyi kockázatáról.

Tovább a hírhez >>

Ezért emelkedhetnek még 11%-ot a budapesti lakásárak

Jelentős száguldást mutattak az elmúlt másfél évben a budapesti lakásárak. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy nemzetközi összehasonlításban még van tere az emelkedésnek. Sokak számára riasztó lehet, hogy az elmúlt időszakban minden harmadik vásárló befektetési céllal vette meg az ingatlant, hiszen ez akár a spekulatív áremelkedés jele is lehetne. A tények azonban mást sejtetnek…

Tovább a hírhez >>

Feliratkozás a Bankmonitor hírlevelére


 

Sikeresen feliratkoztál a Bankmonitor hírlevelére.

OLVASTAD MÁR?