Vállalkozói hiteligénylés – ezeket a dokumentumokat készítsd elő

Vállalkozói hiteligénylés – ezeket a dokumentumokat készítsd elő
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-16
 

Legyen szó bármilyen hiteligényről, biztos lehetsz benne, hogy a bankok tömérdek információt és azokat alátámasztó dokumentációt fognak bekérni cégedről, mielőtt döntést hoznak. A lista hosszú, érdemes előre tisztában lenni azzal, hogy mit is tartalmaz. Az sem árt, ha a dokumentációt előre ellenőrizzük, s ha szükséges rendezzük (gondolhatunk itt például egy elfelejtett jelzálogjog bejegyzésének törlésére, vagy akár egy pár ezer forintos rendezetlen NAV tartozásra).
Ha már a hiteligény benyújtásakor kész és rendezetett dokumentum csomaggal érkezel, napokat spórolhatsz a hiteligény elbírálásának folyamatán, emellett a „hibátlan” dokumentációval jó képet festhetsz cégedről, növelve ezzel céged hitelhez jutásának esélyét.
Mutatjuk a listát!

A bankok alapvetően arra kíváncsiak a hitelbírálat során, hogy mennyire lehetnek biztosak abban, hogy a cégünknek kölcsönadott pénzt vissza tudjuk fizetni. Ennek érdekében vizsgálják a cégünket a felsorolt dokumentumok segítségével:

  1. Mennyire eredményesen működtettük eddig a céget, milyen a likviditásunk, ez utalhat a cég piaci pozíciójára, a vezetők szakmai kompetenciájára, valamint előrevetíti cégünk jövőbeli eredményességét is. Ezért kérik be társaságunktól az utolsó két üzleti év beszámolóját, ami tartalmazza a cégünk vagyoni helyzetét tükröző mérleget és az éves jövedelemtermelésünket megmutató eredménykimutatást.
    Gyakran találkozunk negatív saját tőkével rendelkező társaságok hiteligényével. Ilyen társaságokat a bankok nem hiteleznek (arról nem is beszélve, hogy a tartós negatív tőke súlyos jogi következményekkel is jár). Rendezzük a helyzetet, s csak azután forduljunk hitelért a bankokhoz!
  2. A beszámoló mellett a lezárt év végi, valamint az évközi aktuális főkönyvi kivonatok a cég működésébe biztosítanak mélyebb rálátást.
  3. A korosított vevő és szállító analitika szintén cégünk működésének egy részét mutatja. Látható belőle, hogy mennyire megbízható vevői körrel rendelkezünk, időben teljesítik-e felénk tartozásukat. Emellett megmutatja, hogy mennyire koncentrált a vevő és szállító állományunk, van-e olyan nagyobb vevőnk, vagy szállítónk, akinek az esetleges szerződés felmondása, vagy „bedőlése” cégünk működését is veszélyeztetni tudja.
  4. Fontos szempont a vezetői hozzáállás és viselkedés, amit jól mutathat például az adók és egyéb kötelezettségek időben történő megfizetése. Az adótartozás mentességet igazoló okmányok – önkormányzati és NAV ’0-s’ igazolás -, többek között ezt is mutatják.
    Ha vannak esetleges rendezetlen tartozásaink mindenképp rendezzük előbb, s azután kérjük ki a már „tiszta” igazolásokat!
  5. Cégünk tulajdonosi szerkezete, arról ad információt, hogy ki (vagy kik) azok a magánszemélyek, aki felelősségre vonhatóak egy esetleges probléma esetén.
  6. A hiteligénylő cég és tulajdonosainak más társaságokban való többségi részesedése (50%-nál nagyobb) azért fontos információ a bankok számára, mert ezen kapcsolt vállalkozások esetleges problémás működése a vizsgált társaság életét is befolyásolhatja.
  7. Alapvető igény a fentiek mellett a hiteligénylő társasági szerződése és a működéséhez szükséges esetleges működési engedélyek bemutatása.
  8. Fedezetként felajánlható ingatlanunk tulajdoni lap másolata alapján bizonyosodik meg a bank arról, hogy a szóban forgó ingatlan per- és tehermentes.
  9. Beruházási hiteligény esetén minden olyan dokumentumot, mely a beruházás tárgyához tartozik Ingatlan vásárlás esetén például a tulajdoni lapot és sokszor már az adásvételi szerződés tervezetet is.
  10. Beruházási hiteligényed esetén, egy megalapozottan összeállított pénzügyi terv bemutatja a tervezett beruházás jövedelmezőségét és megtérülését, emellett segítséget nyújthat számodra abban is, hogy átlásd céged működését, feltérképezd a likviditás szempontjából kritikus időszakokat.
    Egy jól összeállított pénzügyi terv elkészítése hosszabb előkészítési időt igényelhet. Pánikra azonban semmi ok, korábbi írásunk  segítséget nyújthat abban, hogy hogyan fogj hozzá, lépésről-lépésre.

Amennyiben a fenti 10-es listán szereplő anyagot sikeresen összeállítottad, már készen is állsz céged hiteligényének elindítására!

A piaci kamatozású hitelek mellett még elérhető a Növekedési Hitelprogram fix 2,5%-os kedvezményes kamatozást biztosító hitele. Ha szeretnéd megnézni, hogy céged jogosult-e rá, használd alábbi formunkat:


Széchenyi hitel
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés